Hlavní obsah

ČSSD podmiňuje důvěru vládě splněním 21 požadavků

Praha

Sociální demokracie vytvořila seznam 21 zákazů, které kabinet nesmí překročit, pokud chce ve sněmovně získat důvěru. Uvedla to v úterý Česká televize. ČSSD seznam připravila pro jednání s premiérem Janem Fischerem. Mimo jiné bude požadovat zastavení kroků, které vedou k privatizaci pražského letiště, nebo zákaz prodeje majetku ministerstva vnitra.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

Také občanští demokraté mluví o tom, že Fischerův kabinet nedostane důvěru zadarmo. [celá zpráva]

Podle ČT sociální demokracie svůj seznam nenazývá požadavky, ale doporučeními, to ovšem neznamená, že by na nich netrvala. Mluví dokonce o tom, že v případě neochoty podřídit se Fischerova vláda nemusí dostat důvěru. To hrozí i v případě, že by se ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (za ODS) nepřestala zastávat zdravotnických poplatků. [celá zpráva]

"Prodávat letiště je proti strategickým a bezpečnostním zájmům republiky. Většina rozumných zemí vlastnictví letiště ponechává buď v rukou státu, nebo v rukou kraje či obce," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle prvního náměstka ministra financí Ivana Fuksy (ODS) by ale byla škoda projekt zastavovat s ohledem na objem práce a finančních prostředků, které už přípravy privatizace stály.

Vláda by neměla pokračovat v "kulovém blesku"

Vláda by podle ČSSD neměla ani dál prodávat majetek ministerstva vnitra nebo pokračovat v projektu "kulový blesk", při kterém se měly vládní budovy v centru prodat a nové postavit na okraji Prahy. Podle ČSSD je sporná i stomiliardová zakázka na likvidaci ekologických zátěží.

Nový ministr vnitra Martin Pecina (za ČSSD) prodej majetku ministerstva pozastavil. Jeho mluvčí uvedl, že je to kvůli prostudování dokumentace. Před zastavením prodeje ale varoval bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) s tím, že peníze z prodeje financují reformu policie i plánovaný vznik novým krajských ředitelství. "Zastavení znamená zastavení reformy policie, a to věřím, že sociální demokraté nemyslí vážně," prohlásil Langer.

O tom, že vláda nemá důvěru jistou automaticky, hovoří i občanští demokraté. Podle Langra bude záležet na chování jednotlivých ministrů a vystupování celé vlády. Na to, aby vláda požádala sněmovnu o důvěru, má podle ústavy 30 dní od svého jmenování, nejpozději tak tedy musí učinit 5. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám