Hlavní obsah

Budoucí europoslanci se bojí, že jim parlament zbrzdí dvojnásobné platy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští zákonodárci mohou zabrzdit svým kolegům v Europarlamentu více než dvojnásobné zvýšení platů, k němuž má dojít po červnových volbách. Dvojnásobné zvýšení platů se tak možná konat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Europarlament. Ilustrační foto

Článek

Podle nového statutu europoslanců by měli brát všichni stejně - 7000 eur, což je v přepočtu 185 tisíc korun. To je zhruba o sto tisíc korun více než brali dosud. K tomu se připočítávají ještě významné poslanecké náhrady, např. cestovné.

Mnozí ale trnou, zda se jim plat skutečně zvýší. Obávají se, že ke zvýšení je ještě daleko, neboť cesta vede ještě přes český parlament, a ten o zvýšení platů ještě nerozhodl.

Europoslanci změnu vyplácení schválili již v roce 2005, ale český parlament ji ještě nezapracoval do právního řádu.

Snad se zvýší, ale bude to ještě trvat

Poslanci Petr Krill (ODS), Zuzana Domesová (ČSSD) a Ondřej Liška (SZ) proto na poslední chvíli navrhli novelu zákona, jakou kterou by měla Sněmovna schválit v zrychleném režimu. Pokud český parlament tuto novelu neschválí, budou čeští europoslanci podle Domesové dál dostávat jen 86 500 korun.

"Předpokládám, že by to zůstalo při starém, a poslanci by byli vypláceni dále z českého rozpočtu,“ řekla v neděli Právu Domesová.

Europoslanec za KSČM Jiří Maštálka naopak soudí, že plat se jim zvýší nehledě na český parlament. Ten by měl podle něj schválit jen to, kde budou europoslanci platit daně, zdravotní a sociální pojištění, či jak jim bude vyplácena nemocenská.

"Pokud nebude přijata tato technická norma, tak ať bude výše platu jakákoli, budou mít poslanci české zdanění,“ uvedl Maštálka.

Europoslankyně Jana Bobošíková v neděli v Partii televize Prima uvedla, že hlasovala proti nové hranici platů. "Už jsem v lednu předložila deklaraci, kde žádám snížení platu europoslanců o 30 procent. Myslím, že tak jako se normální občané podílejí na nákladech ekonomické krize, tak i politici by se na ní měli podílet,“ uvedla Bobošíková.

Podle ní je vrchol nemravnosti, aby český europoslanec bral 7000 eur, když česká prodavačka nebo učitelka nebere německý plat. A dodala: "Když bude plat 7000 euro a budu-li zvolena, okamžitě udělám to, co umožňuje nové zákonodárství - požádám o český plat.“

Dělám stejnou práci jako kolegové, míní Falbr

Podle europoslance za ČSSD Richarda Falbra je vše v rukou českých kolegů. "Jana se zbytečně rozčiluje, protože to, aby český plat byl 7000 euro, musí teprve schválit český parlament, a jak známe naše kolegy z české Sněmovny, zřejmě to neprojde.“

Na dotaz, co udělá s platem 7000 euro, řekl: "Nechám si ho. Vedle mne sedí Ital, který měl dosud 11 tisíc euro. Děláme stejnou práci, já nevím, proč bychom měli být odměňováni různě.“

Platy současných europoslanců se značně odlišují podle země původu. V roce 2005 pobírali například maďarští europoslanci 800 eur (21 tisíc korun).

Pro srovnání - český premiér bere 164 900 korun a 21 100 korun náhrad. Prezident pobírá základ 204 700, ale k tomu ještě 190 500 korun náhrad. Ten však jako jediný z českých ústavních činitelů svůj příjem nedaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám