Hlavní obsah

Chomutovská primátorka Řápková chce do vysoké politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Primátorka Chomutova Ivana Řápková by chtěla kandidovat v předčasných volbách za ODS v Ústeckém kraji. Důvodem jsou neúčinná opatření vůči nepřizpůsobivým občanům ministra pro lidská práva Michela Kocába.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Starostka Chomutova Ivana Řápková

Článek

Řápková považuje návrhy ministra Kocába, který ji spolu s ombudsmanem Otakarem Motejlem a organizací Člověk v tísni kritizuje, za neúčinné. "Uvědomila jsem si, že vláda ani ministerstva pro nás nic neudělají," zdůvodnila své rozhodnutí

Zásadní věcí je podle Řápkové je možnost strhávat dluhy neplatičům ze sociálních dávek předem, nikoli až prostřednictvím exekutora.

"Neplatiči se nikdy nedostanou do dluhů, protože jim to dříve strhneme my. To mi přijde absolutně logické a prioritní," cituje Řápkovou časopis Týden, která informaci o její připravované kandidatuře přinesl.

Neplacení pořádkových pokut by chtěla Řápková trestat vězením nebo obecně prospěšnými pracemi. Zároveň poažaduje návrat domovského práva, podle něhož může být člověku, který opakovaně porušuje zákon, zakázán pobyt v obci.

Lídrem kandidátky ODS v Ústeckém kraji chce být znovu bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič, kandidaturu nevyloučili ani bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc nebo současný primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. Největší soupeřem ODS bude ČSSD, která bude obhajovat vítězství v regionu pod vedením šéfa strany Jiřího Paroubka.

Reklama

Výběr článků

Načítám