Hlavní obsah

Zrušte státní maturity, žádají tisíce lidí na internetu

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2010 už by se mělo maturovat podle nových pravidel. Nová ministryně školství Miroslava Kopicová na nich intenzivně pracuje. Studenti i nestudentská veřejnost ale protestuje proti experimentu, který je údajně špatně připraven. Na internetové stránce Facebook se k petici Nechceme státní maturitu přihlásilo už 5000 lidí.

Článek

Studentští organizátoři petice na Facebooku uvedli, že chtějí zrušit státní maturity: "Za rok touto dobou nás čeká experiment, který si na nás vymysleli dámy poslankyně a páni poslanci. Většina učitelů i studentů ve školách však rok před novou závěrečnou zkouškou neví, jak se bude maturovat a zda se vůbec bude maturovat. Čas rychle letí a my bychom měli vzít svojí budoucnost do svých rukou. Takže pojďte podpořit naší skupinu a pojďme jasně dát najevo, že nechceme státní maturitu!"

Sepsali proto petici. Pedagogická i laická veřejnost je podle nich přesvědčena, že státní maturiy nejsou připraveny a informace nemají studenti, učitelé ani ředitelé. Vadí jim hlavně nedostatečné proškolení pedagogů, chybí základní informace o skládání závěrečné zkoušky. "Pedagogové často nevědí a nemají se to od koho dozvědět. Školení čeká pouze některé a to v létě, tedy přibližně necelých deset měsíců před státní zkouškou," píšou aktivisté. Stěžují si i na nedostatečné zajištění průběhu a regulérnosti vyhodnocování zkoušek.

Faktem je, že dojde ke změně pravidel v průběhu studia studentů na středních školách. Studenti víceletých gymnázií o státních maturitách v době svého nástupu nemohli nic vědět. 

Mach: odmítám diskutovat

Ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) Martin Mach, který odpovídá za přípravu nové maturity, ve svém tiskovém prohlášení z 6. května uvedl, že přípravy nové maturity se v minulosti dostaly do určitého časového skluzu, jehož důsledky nyní napravuje.

"Tento skluz nevznikl během posledních několika měsíců. Realizační týmy CZVV a MŠMT musí operativně řešit řadu problémů, nicméně žádný z nich není takového charakteru, že by znemožňoval úspěšnou realizaci nové maturity na jaře 2010. Největším rizikem pro novou maturitu je její opakované zpochybňování, které vyvolává nejistotu u pedagogických pracovníků, budoucích maturantů i jejich rodičů," uvedl.

"V polovině května budou spuštěny dva velké projekty zaměřené na informační podporu a plošné vzdělávání učitelů k nové maturitě, jejichž příprava začala teprve v lednu. CZVV buduje vlastní informační a komunikační systém využitelný i pro jiné resortní evaluační projekty," dodal.

Za dané situace odmítá vést diskuse o tom, zda státní maturita bude, či nebude v roce 2010 realizována. Povinnost uskutečnit ji je zakotvena ve školském zákoně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám