Hlavní obsah

Vězeňská služba je vyšetřována kvůli náhubkovému zákonu

Právo, Radim Vaculík

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) začal před týdnem v souvislosti s kauzou žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku šetřit již třetí státní úřad kvůli možnému porušení tzv. náhubkového zákona, tedy novely trestního řádu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Tentokrát jde o Vězeňskou službu ČR (VS), která 23. dubna zveřejnila na svých internetových stránkách tiskovou zprávu, v níž informuje o tom, že na základě rozhodnutí prezidenta republiky a soudu propouští Pavla Kudrika z pankrácké věznice.

Identifikovali poškozené

VS však v této zprávě zároveň uvádí, že Kudrik je otcem dvouleté holčičky, těžce popálené při žhářském útoku na tuto romskou rodinu ve Vítkově.

Náhubkový zákon přitom stanoví, že nikdo nemůže zveřejnit osobní údaje obětí trestných činů bez jejich souhlasu či souhlasu zákonného zástupce. Vězeňská služba ve své tiskové zprávě tyto osoby jako poškozené ze žhářského útoku identifikovala. Pracovníci ÚOOÚ proto nyní zjišťují, zda zákon neporušila.

Zatímco v případě Kanceláře prezidenta republiky, která v týž den jako VS rovněž Kubrikovo jméno zveřejnila, a také ministra pro lidská práva Michaela Kocába, jenž pro změnu v televizi zmínil křestní jméno popálené holčičky, ochránci dat konstatovali, že trestní řád nebyl porušen, v případě VS už si tak jistí nejsou.

"Úřad dospěl k závěru, že vzhledem k tomu, že je zde obsaženo jméno a příjmení poškozeného ve spojení s uvedením bydliště a popisem konkrétního skutku, který je trestným činem, může jít o porušení zákona. Úřad zvažuje další postup,“ sdělila Právu mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

VS: Máme souhlas

Vězeňská služba se však ústy svých mluvčích brání, že má Kubrikův souhlas se zveřejněním jeho osobních údajů.

"Podle našeho názoru jsme zveřejněním údajů nepochybili. Tiskovou zprávu jsme vydali v dobré víře, protože šlo podle nás o věc veřejného zájmu. Abychom však vyloučili jakékoli další pochybnosti, tak jsme ony údaje na internetu změnili,“ řekl Právu již minulý týden mluvčí VS Robert Káčer.

Vězeňská služba pak skutečně 30. dubna svou tiskovou zprávu pozměnila a informace o žhářském útoku vymazala. Káčer následně Právu sdělil, že Kudrik navíc podepsal písemný souhlas se zveřejněním svých osobních údajů, což by znamenalo, že vězeňská služba náhubkový zákon neporušila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám