Hlavní obsah

Topolánkova vláda se poroučí, politologové kritizují její komunikaci

Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek jmenuje prezident Václav Klaus ministry nového překlenovacího kabinetu. Vláda Mirka Topolánka tím definitivně končí. Jak její působení hodnotí jednotliví ministři je už mediálně známo - většinou se pochválili. Politologové ovšem připomínají, že k jejímu pádu přispělo nejen nepříznivé rozložení sil ve Sněmovně a nástup ekonomické krize, ale i její vlastní chyby.

Článek

„Bezesporu měla vládní koalice složitý start, to prostředí jí moc nepřálo, nebyla tady ani moc podpora prezidenta republiky, ale přece jen premiér podhodnotil vyjednávání ve Sněmovně s jednotlivými poslanci a také s opozicí. Tím si zbytečně komplikoval výchozí situaci,“ řekl Novinkám politolog Jan Kubáček.

Připomenul řadu nových témat, která koalice otevřela. Mezi jinými systematickou podporu vědy a výzkumu, novelizaci občanského zákoníku nebo otázku schengenského prostoru, otázku důchodové reformy a některé rozpočtové škrty.

„To jsou věci bezesporu velmi důležité a objektivně pozitivní. Bohužel vláda, a zejména premiér Topolánek, to snižovala neochotou a částečně i neschopností cokoli vysvětlovat veřejnosti, reformy obhajovat, vysvětlovat jejich vliv, dopady na životy běžných občanů a vedle toho neprospělo ani jeho občasné hulvátství,“ dodal Kubáček.

Podle něj je to škoda, protože Topolánek také prokázal, že jako krizový manager a jako člověk schopný výkonných rozhodnutí je velmi úspěšný. Klíčem je podle Kubáčka zbavit českou politickou scénu jednostranného vnímání Sněmovny, kde bojují proti sobě dva tábory bez ochoty kompromisu či vyjednávání.

Politolog ocenil trnitou cestu k ratifikaci Lisabonu

Podobně i politolog Zdeněk Zbořil považuje za vládní „fiasko“ neschopnost obhájit či prosadit svá prohlášení, fundamentální reformy ať už v oblasti zdravotnictví nebo fiskální reformy.

„Z nejrůznějších důvodů se od těch programových programů ustupovalo a hřebíkem do rakve pak byly regionální volby, které ty reformy zcela zastavily. Je to jenom půl roku, ale ta vláda od té doby kompletně rezignovala na jakékoliv reformní úsilí,“ připomněl odborník.

Podle Zbořila se vláda zapsala „nezapomenutelnou stopou“ svými aférami „počínaje pány Melčákem a Pohankou a konče soudně - nadvládnickými aférami, které vytvořily situaci, že třetí prvek politické moci přestal důvěryhodně existovat“.

Politolog ale ocenil práci vlády s jakou se jí podařilo nakonec prosadit ratifikaci Lisabonské smlouvy, přestože ji Topolánek označil „shit“. „Ta cesta od ‚shit‘ k ratifikaci byla jistě trnitá,“ komentoval středeční přijetí smlouvy v Senátu politolog. Podle něj se zásluhy při českém předsednictví nyní pod vlivem předvolební kampaně ale zveličují.

Závěrem politolog zmínil instalaci Entropy, která se dle jeho slov neprojevila příliš šťastně. „Je to zároveň takovým připomenutím toho, že Češi jsou tak trochu hulváti.“

„Ta vláda odchází s ostudnými kaňkami své činnosti, za které si mohla sama. Nemluvím však o těch, za které nemohla, například za ekonomický pokles - tam se snažila seč mohla,“ dodal Zbořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám