Hlavní obsah

Prodloužený víkend: prudké oteplení, bouřky i kroupy

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodloužený víkend od pátku do neděle by měl přinést prudký nárůst teplot. Zatímco během pracovního týdne vládlo pošmourné počasí s teplotami do 16 stupňů, nyní přicházejí téměř letní dny s teplotami kolem 25 stupňů. Odpoledne se ale mohou strhnout pořádné bouřky a lijáky.

Článek

"Severozápadní chladné proudění se nám změnilo na teplé jihozápadní, a tak zatímco například ve středu nepřekročily nejvyšší teploty ani 13 stupňů, v pátek už budou šplhat k 25 a v sobotu a v neděli možná až k 26 stupňům," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Předpokládáme, že od pátku do neděle bude vždy po ránu jasno až polojasno, ale odpoledne bude dusno s teplotami 21 až 26 stupňů. V horku se vytvoří bouřky a nemůžeme vyloučit ani přívalové deště a krupobití. Nemělo by to však být na celém území republiky, ale pouze lokálně,“ uvedla Honsová.

Informovala, že i ranní teploty budou poměrně vysoké – od šesti do dvanácti stupňů. Pokud se předpoklad vyplní a odpolední teploty vystoupí nad 25 stupňů, znamená to, že bude možné tyto dny teplotně označit za letní. V ČR tak bude stejné teplo jako v centrálním Středomoří. Jinde v Evropě bude chladněji.

Lidi citlivé na tlak může bolet hlava

Meteorologové v těchto dnech zaznamenávají také výrazné výkyvy tlaku. "V posledních dnech jsme měli kolem 1005 hPA, teď čekáme, že tlak vzroste na 1025 hPA," poznamenala Honsová.

To podle ní může přinést potíže pro lidi, kteří jsou na změny tlaku a počasí vůbec citliví. "Meteosenzitivní jedinci mohou pociťovat malátnost a bolesti hlavy," upozornila.

Stále panuje velké sucho

Honsová informovala také o velkém suchu, které nyní i přes deště posledních dnů panuje. "V dubnu jsme měli průměrnou teplotu 12,5 stupně. To je teplota, která odpovídá průměrné teplotě května. Na Moravě a ve Slezsku spadlo v dubnu jen 25 procent dlouhodobého průměru srážek a někde ještě méně, v Čechách zhruba polovina. Proto každý déšť je zejména pro spodní vody vítaný,“ uvedla meteoroložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám