Hlavní obsah

Poslanci dali šanci přímé volbě prezidenta

Praha
Aktualizováno

Budoucího prezidenta by možná mohli vybírat všichni voliči, nejen poslanci a senátoři. Počítá s tím vládní novela ústavy, která pouze mění způsob volby hlavy státu z parlamentní na přímou. Sněmovna v úterý předlohu podpořila v prvním čtení.

Článek

Není ale jisté, zda do očekávaných předčasných voleb stihne o novele Sněmovna rozhodnout. Návrhy na přímou volbu prezidenta se pravidelně objevují před volbami, jako lákadlo pro voliče. Téměř všichni politici s přímou volbou zdánlivě souhlasí, ale praktické naplnění slibů pak mizí do vytracena.

Kamenem úrazu se zřejmě stanou, jak naznačila i úterní debata, rozdílné názory parlamentních stran na způsob volby a také kompetence přímo vybíraného prezidenta. Dosavadní vládní koalice nic z toho v novele řešit nenavrhla, což se stalo terčem kritiky levicové opozice.

"Nestačí říct jenom, že chci, je potřeba taky říci jak," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podle něhož "vláda předložila paskvil, naprosto nepřipravenou věc". Vicepremiér Martin Bursík (SZ) vládní postup hájil s tím, že po schválení přímé volby prezidenta by parlamentu nezbývalo nic jiného, než se na způsobu volby či úpravě pravomocí hlavy státu po mnoha letech neúspěšných diskusí konečně dohodnout.

Zákonodárci na to mají zatím čas do počátku roku 2013, kdy skončí funkční období současného prezidenta Václava Klause. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám