Hlavní obsah

Rušení všeobecné nemocnice je nehorázná lež, říká ministerstvo zdravotnictví

Právo, Václav Pergl
Praha

Ministerstvo zdravotnictví se v úterý tvrdě ohradilo vůči informaci serveru Aktuálně.cz, který s odvoláním na vládu přinesl informaci, že kabinet chce zrušit Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN) v Praze na Karlově náměstí.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a její první náměstek Marek Šnajdr.

Článek

„Něco tak nehorázného jsem za tři roky, co jsem na ministerstvu, nezažil. Je to jasná dezinformace a prokazatelná lež. Je to naprostá lež a zvažujeme právní kroky proti autorovi,“ řekl Právu v úterý Marek Šnajdr, náměstek ministryně zdravotnictví.

Ministerstvo týž den vydalo oficiální tiskovou zprávu, kde už ale informaci neoznačuje za lež, ale za „nepravdivou a zkreslenou.“

„V žádném případě se neplánuje tohoto nemocničního zařízení zrušit, opak je pravdou,“ píše se v prohlášení. Ministerstvo prý považuje VFN za „klíčový a nepominutelný subjekt českého zdravotnictví“. Ministryně v tomto materiálu nicméně píše, že technický stav budov, ale i přístrojové vybavení je dlouhodobým a po mnoho let neřešeným problémem této nemocnice. „Pokud se nezačne rychle řešit, ohrožuje postavení nemocnice v systému i její atraktivitu pro špičkové odborníky.“

Má rozhodnout tým

Ve VFN je tým odborníků z řad nemocnice i lékařské fakulty, který má navrhnout variantu a cestu modernizace nemocnice. „Odborné doporučení vzešlé z tohoto týmu bude a chce ministerstvo zdravotnictví respektovat,“ píše se v materiálu.

Zmíněný server nicméně citoval z materiálu, kde se údajně píše: „Rekonstrukce stávajících budov pro účely moderní zdravotní péče není plně efektivní, proto je třeba řešit soudobé požadavky novou výstavbou.“ Zřejmě tuto větu měl na mysli náměstek Šnajdr, když Právu řekl, že jediné, co materiálu vyčítá je věta, kde mělo být doplněno .... nebo rekonstrukce.

Právu Šnajdr ještě řekl: „Nevím, která varianta bude úspěšná.“ A dodal: „Jednoznačně vylučuji zrušení nebo omezení VFN.“ Informoval, že jen letos bude v této nemocnici, která má 1960 lůžek a 25 operačních sálů proinvestováno nejméně 300 miliónů korun.

Šnajdr dodal, že vláda považuje rekonstrukci nemocnice za strategickou investici, vyčlenila 50 miliónů korun za zpracování nutných studií a „je připravena uvolnit sedm miliard korun na modernizaci VFN“.

Již v minulosti se vyskytly nejméně třikrát informace o tom, že nemocnice by měla z Karlova náměstí zmizet kvůli lukrativním pozemkům. Asi před třinácti lety se uvažovalo, že mají komerční hodnotu 54 miliard korun a hovořilo se tenkrát i o tom, že na místě dnešních klinik by se mělo vybudovat buď velké zábavní centrum nebo velké obchodní centrum. Vše se ale nakonec ukázalo jako nereálné.

Reklama

Výběr článků

Načítám