Hlavní obsah

Policie byla fanouškům Baníku v patách

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Vítek Hnízdil, Jaroslav Soukup

Do Prahy v pondělí po poledni dorazili fanoušci Baníku Ostrava. Na Hlavním nádraží na ně čekali policisté, kteří dohlíželi, aby nedošlo k výtržnostem. Vlakem však do metropole dorazila jen hrstka fanoušků. Rizikový zápas se v pondělí zatím obešel zcela bez incidentů.

Článek

Pod dohledem policie se fanoušci přesunuli na Václavské náměstí, kde skončili v jedné z restaurací. Pak se po skupinkách rozešli do města a na Letnou. Policie jejich pohyb Prahou monitoruje.

Zápas, na který podle oficiálního údaje dorazilo přes osm tisíc diváků, vůbec nepřipomínal vyhecované duely s plným hledištěm z minulosti. Tribuny podél hřiště byly plné stěží z poloviny, kvůli disciplinárnímu trestu zavřené sektory za brankami zely prázdnotou úplně.

I oba fanouškovské kotle byly nezvykle slabé a pořádně se probudily až na konci druhého poločasu. Domácí ultras sice během zápasu zkusili několik nepříliš korektních pokřiků na adresu Baníku i pražské Slavie, jinak byl ale klid. Pořadatelé museli řešit jen drobné rozmíšky, například fanouška, který si z hlavní tribuny nadával s Ostravany.

"Prodali jsme jen 131 vstupenek, takže jsme ani nevyužili celkovou kvótu, která činila 373 lístků," řekl mluvčí Baníku Igor Bruzl. Nezájem ostravských příznivců má podle něj několik důvodů. "Řadu diváků odradily špatné výsledky, další zase cíleně protestují. Jedni proti mizerným výkonům, jiné fanouškovské skupině se zdál přidělený počet lístků velmi nízký, a tak nejela na protest vůbec," dodal Bruzl.

Osmnáct Baníkovců nebylo vpuštěno kvůli opilosti

V sektoru ostravských příznivců bylo jen něco přes sto fanoušků. "Kvůli podnapilosti jsme 18 fanoušků Baníku vůbec nepustili. A mohlo jich být ještě méně, protože jsme se rozhodli vymáhat ustanovení návštěvního řádu, který zakazuje vnášet materiály s hanlivým a urážlivým obsahem. Umožňuje fanoušky s hanlivými nápisy na tričkách a šálách nevpustit. Nakonec je všichni odložili před vstupem," informoval mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

V hlavní skupině dorazilo do Prahy jen pět desítek fanoušků, kteří se po příjezdu na pražské Hlavní nádraží rozešli do okolních hospod. Policie jejich pohyb po Václavském náměstí monitorovala a zasáhnout nemusela. Před stadionem Sparty se také vše obešlo bez komplikací. Policie počítala s tím, že po zápase nasednou ostravští fanoušci do přistaveného autobusu, který je převeze opět na Hlavní nádraží. Odtud by měli odjet ve 20:40 zpět do Ostravy.

O rizikovosti utkání svědčí i nedělní "setkání" fanoušků obou klubů, které musela rozehnat policie. Po hromadné bitce zatkli strážci zákona dvacet výtržníků, kterým bylo sděleno obvinění z trestného činu výtržnictví. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám