Hlavní obsah

Paroubek dal Fischerovi košem, NERV označil za veteš

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Designovaný premiér Jan Fischer v neděli prohlásil, že počítá nadále s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) a rád by ji rozšířil o sociální demokraty. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale v pondělí odmítl, že by soc. dem. do NERVu vstupovala, a označil jej přitom za "veteš". Nelíbí se mu také plán na ustavení Strategicko-energetické rady vlády (SERV).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

"Chci ujistit, že soc. dem. nemíří do NERVu. Nikdo ze soc. dem. nezasedne s lobbisty typu pana Rusnoka nebo s ekonomickými beletristy pravice typu pana Pavla Kohouta,“ prohlásil Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

"Shodou okolností ti dva nejlepší členové NERVu už odešli, pánové Kunert a Jahn. Ještě je tam možná několik kvalitních lidí, ale jinak považuji celý NERV za veteš po Topolánkově vládě,“ řekl. Jedním dechem ale dodal, že s Fischerovou vládou povede ČSSD "trvalý dialog“ v záležitosti protikrizových opatření.

Hlavním úkolem NERVu je přitom příprava návrhů opatření, které budou zmírňovat dopady světové krize na Česko. Pokud se jedná o SERV, podle Paroubka je to "tak trošku zbytečný krok Topolánkovy vlády“. Míní, že je to "plácnutí do vody“. Topolánkova vláda podle něj zaspala při řešení energetické bezpečnosti České republiky.

"Nebyla od roku 2006 v oblasti energetické bezpečnosti schopna žádného zásadního rozhodnutí a pouze se omezovala na zřizování různých komisí, popřípadě svolávání konferencí, avšak jakýchkoliv praktických kroků nebyla schopna,“ uvedl Paroubek. Topolánek podle něj ustupoval šéfovi zelených Martinu Bursíkovi. 

Vláda přitom v pondělí rozhodnutí o SERVu, do kterého se pustil Paroubek, odložila. Hlavním důvodem je, aby si Fischer mohl personální složení rady sám upravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám