Hlavní obsah

Vláda přidala na výplatách ve veřejném sektoru, duchovním a vojákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v demisi v pondělí rozhodla zvýšit mzdy ve veřejném sektoru o 3,5 procenta. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) by si měli polepšit především pracovníci ve školství. Kabinet Mirka Topolánka přidá také duchovním a vojákům, dohromady dostane přidáno půl miliónu lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas.

Článek

Zvýšení tabulkového platu by se měli od 1. června dočkat úředníci, zdravotníci ze státních nemocnic, učitelé, vojáci, příslušníci bezpečnostních sborů a duchovní. Nejvíce se však zvýšení platů dotkne resortu školství, ve kterém působí 220 tisíc osob. 

Podle Nečase se návrh týká "všech zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou odměňováni na základě tarifních platových tabulek". Rozpočet by tento krok neměl zatížit a rozhodně neznamená, že dostanou přidáno úředníci. Růst platů o 3,5 procenta považuje za "poměrně mírnou valorizaci".

Nejde o populismus, bránil se Nečas

Ministři dříve uváděli, že by se platy mohly výrazněji zvedat pouze při snižování počtu pracovníků ve státní správě a že by měli být lépe odměňováni schopnější lidé. Podle Nečase bylo extrémem přidávat zaměstnancům ve veřejném sektoru každý rok, opačným extrémem by však bylo, aby nedostali víc během několika let, kdy navíc reálné mzdy klesají.

Nečas hájil zvýšení platů ve veřejné sféře nedlouho před mimořádnými volbami tím, že to nelze považovat za populistické gesto, jelikož se tímto způsobem pokusí vláda kompenzovat loňský mírný pokles reálné hrubé mzdy ve veřejném sektoru. Tarifní tabulky byly zatím naposledy valorizovány v lednu 2007. V příštím roce podle Nečase peníze na zvyšování platů o více než 1,5 procenta v rozpočtu rozhodně nebudou.  

V případě, že by vláda nyní platy zaměstnancům veřejného sektoru nezvýšila, nedočkali by se podle Nečase valorizace nejméně do roku 2011.  

Dobrovolné návraty cizinců budou pokračovat

Ministr vnitra Ivan Langer oznámil, že bude prodloužen program dobrovolných návratů. První fáze podle něj využilo dva tisíce osob.

Program bude rozšířen o další dva tisíce migrantů, přičemž nově mohou o bezplatnou letenku do vlasti a finanční příspěvek požádat i ti, kterým již v ČR skončilo pracovní povolení. Finanční příspěvek se z původních 500 euro sníží na 400.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám