Hlavní obsah

Sychravé počasí vydrží do čtvrtka, pak se oteplí až na 25 stupňů

Novinky, Jiří Mach

Jestliže v dubnu převažovalo jasno až polojasno, v prvním květnovém týdnu se zatáhne a bude ho provázet spíše aprílové počasí. Meteorologové předpovídají střídání jednoho frontálního systému za druhým. Deště a bouřky se očekávají i o prodlouženém víkendu.

Foto: Veis David, ČTK

Článek

V pondělí se přes české území převalí první studená fronta. V Čechách je převážně zataženo s deštěm, teploty prudce poklesly.

"Na Karlovarsku bylo včera v poledne naměřeno dvacet stupňů, dneska by mělo být ve stejnou dobu pouze šest,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. Průměrně se teplota v Čechách bude pohybovat kolem 19 stupňů Celsia.

Na Moravě a ve Slezsku bude přes den stáje ještě jasno, ale i tam se očekává přibývání oblačnosti a rapidní propad teplot. Napršet by místy mohlo až deset milimetrů, k večeru by mohly udeřit bouřky.

Studenou frontu v úterý vystřídá teplá fronta, oblačnosti bude ovšem nadále přibývat. Po ránu se budou vytvářet četné mlhy, na což by si měli dát pozor hlavně řidiči. Úterní ráno by mělo být vůbec nejchladnější z celého týdne, teploty klesnou až k jednomu stupni Celsia. Na většině území se budou vytvářet přízemní mrazíky, odpolední teploty se vyšplhají na 12 až 16 stupňů Celsia.

Víkend má být bouřlivý, teploty ale stoupnou až na 25 stupňů

Po celou středu by pak mělo pršet po celém území, po ránu se teploty budou pohybovat mezi osmi a čtyřmi stupni Celsia, přes den mezi deseti a čtrnácti. Honsová upozornila, že čerstvý vítr, který v nárazech bude dosahovat intenzity 20 metrů za sekundu, pocitovou teplotu ještě sníží o dva stupně Celsia.

Oblačnost začne ve čtvrtek od východu ubývat, průměrné denní teploty by se měly mírně zvýšit.

Nejvyšší teploty tento týden

Pondělí  15 - 20

Úterý     12 - 16

Středa   10 - 14

Čtvrtek  15 - 19

Pátek    18 - 22

Sobota  20 - 24

O prodlouženém víkendu však začne oblačnosti opět přibývat, po celé tři dny se očekávají intenzivní bouřky, hlavně ve večerních hodinách. Teploty ale budou stoupat, v pátek se očekávají kolem 19 až 23 stupňů Celsia, o víkendu až 25 stupňů Celsia.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám