Hlavní obsah

Summit EU - Japonsko bude řídit Klaus na Pražském hradě

Praha

Prezident Václav Klaus bude v pondělí poprvé řídit summit Evropské unie. Na Pražském hradě přivítá japonskou delegaci s premiérem Taró Asem v čele a předsedu Evropské komise Josého Barrosa a generálního tajemníka Rady EU Javiera Solanu. Designovaný český premiér Jan Fischer zasedne u pracovního oběda.

Článek

Plenární jednání EU - Japonsko Klaus zahájilí po desáté hodině, kolem jedenácté by se měla setkat první dáma Livie Klausová s manželkou japonského premiéra Čikakou Asovou.

Před zahájením oficiálního summitu se s japonským premiérem setkal již předseda vlády v demisi Mirek Topolánek. Připomněl, že Japonsko nedávno koupilo od Česka emisní povolenky za miliardy korun. „Poskytnutím emisních povolenek se nám otvírá další možnost spolupráce,“ řekl premiér Mirek Topolánek.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér v demisi Mirek Topolánek (vlevo) přijal 3. května v Praze japonského ministerského předsedu Taróa Asa.

Vzájemná spolupráce mimo jiné i při řešení problematiky klimatických změn bude podle Topolánka oboustranně výhodná.

Premiér připomněl, že na české půdě působí v současnosti asi 250 japonských firem. Díky jejich zájmu zde vzniklo až 40 tisíc nových pracovních míst. Naproti tomu v Japonsku se zatím uchytily pouze čtyři české podniky, což je podle Topolánka důsledkem slabého kurzu koruny.

Japonský premiér Taró Aso ujistil, že obchodní příležitosti obou zemí bude nadále rozvíjet i uzavřená dohoda mezi Japonskem a Českem v otázce sociálního pojištění.  

Reklama

Výběr článků

Načítám