Hlavní obsah

Fischer navrhl tři vlastní ministry, Topolánek a Paroubek se zlobí

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Designovaný premiér Jan Fischer navrhl tři jiné kandidáty na ministry nové vlády, protože jej návrhy politických stran nepřesvědčily. Řekl to na mimořádné tiskové konferenci k aktuální situaci ohledně sestavování vlády. Podle některých informací se jedná o posty ministra financí, průmyslu a spravedlnosti. Fischer dodal, že o složení kabinetu je ještě ochoten dále jednat.

Foto: David W. Cerny , Reuters

Jan Fischer

Článek

"Předsedům politických stran jsem opakovaně avizoval, že u některých jimi navrhovaných kandidátů mám pochybnosti. Protože předsedové stran neprojevili ochotu o jiných jménech diskutovat, ... , nominoval jsem na tři resorty z patnácti kandidátů, kteří podle mého úsudku splňují odborné předpoklady a jsou rovněž zárukou dobré práce vlády jako celku," uvedl v prohlášení Fischer.

Dodal, že je kvůli nesouhlasu politických stran s jeho návrhem složení nového kabinetu připraven vyvolat jednání, které by mělo vést k východisku ze současné situace.

Fischer o svých nominacích telefonicky informoval prezidenta Václava Klause. Šéfům ODS, ČSSD a SZ už o svých návrzích řekl ve čtvrtek. Všichni tři jeho návrh kritizovali a shodli se na tom, že neodpovídá předchozím dohodám.

Fischer přišel s vlastními návrhy na obsazení postu ministra financí, kde by chtěl údajně bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla, a ministra průmyslu, kam by rád obsadil ministerského náměstka Milana Hovorku.

Paroubek se rozohnil

Premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek je optimista, pokud se jedná o nalezení shody v situaci, kdy designovaný předseda vlády Jan Fischer nominoval oproti dohodě do svého kabinetu jiná jména. „Beru to jako návrhy, se kterými nemohu být v tuto chvíli spokojen, ale ještě dojde k jednání a věřím, že bude nalezena shoda,“ řekl v pátek Topolánek Právu.

Ostřeji na adresu Fischera hovořil šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Vidím to jako daň jeho politické nezkušenosti, určitě tím nepřispěl politické kultuře v zemi. A já předpokládám, že si chybu uvědomil, i na základě jeho tiskové konference. Předpokládám, že o těch věcech budeme jednat,“ řekl Paroubek novinářům na pražském Žofíně, kam přišel pronést prvomájový projev.

Šéf ČSSD dokonce pohrozil stažením podpory Fischerově vládě. „Jméno pana Míla je pro nás nepřijatelné, v tom případě bychom se toho projektu nemohli zúčastnit. Je to odpovědnost pana Fisachera, pokud by ta krize pokračovala,“ sdělil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám