Hlavní obsah

Lékárny celý den nevydávají léky na chřipku, zkolaboval registr

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Připojení lékáren k centrálnímu úložišti dat a receptů zkolabovalo. Lékárny nemohou od pátečního rána prodávat léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem na průkaz. Novinkám to potvrdil mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Článek

"Systém spadl v deset hodin dopoledne a stále nefunguje," upozornil Krebs. Podle něj Česká lékárnická komora předem varovala, že registr není vyzkoušený, proto hrozily problémy. Zatím nelze odhadnout, kdy bude možné léky opět k dostání.

Systém vydržel v provozu jen chvíli, přestože je státní svátek a otevřena je tak jen malá část lékáren a výdejen.

"Existuje dostatek přípravků s obdobným účinkem, akorát se z nich nedají dělat drogy, takže pacienti se nemusí bát, že by se nemohli léčit," uklidnil Krebs.

Na registr je od prvního května připojeno zhruba devět stovek z 2400 lékáren a výdejen.  Omezení prodeje Modafenu, Paralenu plus, Aspirinu Complex, Daleronu, Nurofenu Stopgrip a Panadolu Plus Grip na průkaz má zabránit zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog. Až 80 procent prodaných balení se zneužívá k výrobě pervitinu.

Podle Krebse je pravděpodobné, že problémy budou přetrvávat a že by centrální uložiště dat a receptů mohlo zkolabovat opět v pondělí, kdy se do něj připojí většina lékáren.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám