Hlavní obsah

Sněmovna podpořila zachování trestní odpovědnosti od 15 let

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek v prvním kole podpořila zachování hranice trestní odpovědnosti na 15 letech věku; stejně tak se možná nesníží ani věková hranice pro legální sexuální styk. Novelu připravily komunistické poslankyně v reakci na nový trestní kodex.

Článek

Se snížením nesouhlasí ani lidovci. Především jim slíbil také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předložit normu, které by problém řešila. Sněmovna od něj ale zatím žádnou takovou úpravu nedostala.

Se snížením nesouhlasili nejen komunisté, ale také třeba lidovci a řada expertů, podle nichž měla tomuto kroku sněmovny předcházet hlubší analýza. Za "diskutabilní" a za "důsledek momentální nálady části Poslanecké sněmovny" označil snížení při podpisu kodexu i prezident Václav Klaus.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v reakci na kritiku a v zájmu schválení kodexu slíbil, že minimálně pomůže do konce května připravit vlastní propracovanější novelu s různými variantami řešení.

"Nelze očekávat, že by vláda stíhala tyto změny provést," uvedla spoluautorka poslanecké novely Zuzka Bebarová-Rujbrová. Poukázala tak na to, že současná koaliční vláda poté, co jí sněmovna vyslovila nedůvěru, příští týden skončí.

Iniciátor snížení věkové hranice Radim Chytka (ODS) uvedl, že navrhne úpravu novely podle slovenského vzoru, podle něhož by byl možný legální začátek sexuálního života až od 15. roku věku, zatímco trestně odpovědní by měli být už i čtrnáctiletí. Na tom prý "tvrdošíjně trvá", a to mimo jiné kvůli podnícení větší zodpovědnosti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám