Hlavní obsah

Hlavní hygienik radí, jak se preventivně bránit prasečí chřipce

Právo, Václav Pergl

Lidé nakažení chřipkovými viry mohou podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta ostatní nakazit od prvního dne, než se symptomy projeví, až do sedmi a více dnů poté, co začnou být nemocní. To znamená, že chřipku můžete na někoho přenést ještě předtím, než ji u sebe identifikujete, i při jejím průběhu, varoval Vít v rozhovoru pro Právo.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

Co bych měl udělat, abych chřipku nedostal?

První a nejdůležitější pravidlo je umývat si ruce. Snažte si udržet celkově dobrý zdravotní stav. Hodně spěte, buďte fyzicky aktivní, zvládejte stres, pijte hodně tekutin a jezte vyváženou stravu. Snažte se nedotýkat ploch, které by mohly být nakaženy virem. Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi.

Existuje očkování proti prasečí chřipce?

Existují očkovací látky, které se aplikují prasatům proti nákaze prasečí chřipkou. Neexistuje ale vakcína, které by zabránila nákaze u lidí. Případné očkování proti sezónní chřipce pravděpodobně poskytne částečnou ochranu proti viru prasečí chřipky H3N2, ale nikoli proti viru prasečí chřipky H1N1.

Má smysl, aby lidé nyní chtěli po svých lékařích předepsat preventivně antivirotika typu Tamiflu či Relenza?

V tuto chvíli ne. Pokud ale onemocníte, pak vám léky průběh nemoci zmírní a rychleji se zotavíte. Léky taktéž zabraňují vážným komplikacím způsobených chřipkou. Pro účinnou léčbu je nutné nasadit léky ihned po onemocnění, během dvou dnů od začátku. Proto se protivirové léky podávají jen na předpis v podobě prášků, kapek nebo inhalačního přístroje.

Jak dlouho může nakažený člověk šířit chřipku mezi ostatní?

Lidé nakažení prasečí chřipkou jsou potenciálními přenašeči po celou dobu příznaků nemoci a až sedm dnů následujících po vypuknutí nemoci. Děti, především mladšího věku, mohou být potenciálními přenašeči ještě delší dobu.

Jak dlouho přežije virus mimo tělo?

Víme, že některé viry a bakterie mohou žít dvě i více hodin na površích, jako jsou kavárenské stoly, dveřní kliky či stoly. Častá hygiena rukou pomůže snížit riziko nakažení z takových povrchů.

Co mohu udělat pro to, abych neonemocněl?

Když kašlete či kýcháte, zakryjte si nos a ústa kapesníkem. Po použití vyhoďte kapesník do koše. Umývejte si často ruce, především poté co zakašlete, kýchnete či se vysmrkáte. Mýdla s přídavkem alkoholu jsou taktéž účinná. Pokuste se zamezit blízkému kontaktu s nemocnými lidmi. Pokud chřipkou onemocníte, zůstaňte doma a omezte kontakt s ostatními, které byste mohli ohrozit nákazou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám