Hlavní obsah

Hygienik: návrat 360 Čechů z Mexika budou doprovázet zvláštní opatření

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít na středeční tiskové konferenci věnované šíření prasečí chřipky řekl, že je zřejmě pouze otázkou času, kdy se první případy objeví i v Česku. Hygienik také řekl, že za několik dní se z Mexika vrátí ve dvou vlnách 360 českých turistů, které do republiky přepraví letecký speciál. Hygienici a lékaři proto chystají speciální opatření.

Článek

Podle Víta by první skupina turistů měla do republiky přiletět 3. května, druhá část dorazí o několik dní později. Češi přiletí speciálem a jak na palubě, tak na letišti budou panovat zvláštní bezpečnostní opatření.

Vít řekl, že na letišti bude připravena termokamera, která bude upozorňovat na možné zdravotní obtíže jednotlivých turistů. Připraveny budou také speciální stany, v nichž bude lékaři lidi s podezřením na infekci vyšetřovat.

V ČR jsou tři pacienti s podezřením na prasečí chřipku

Vít zopakoval, že s ohledem na propojenost světa je pouze otázkou času, kdy se první případy prasečí hřipky objeví i v České republice. 

Podle hlavního hygienika jsou v Česku s podezřením na prasečí chřipku prozatím hospitalizováni tři lidé. Dva jsou v pražské Bulovce, jeden v Ostravě.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám