Hlavní obsah

Děti do šesti let už nemají dávat otisky prstů do pasů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. dubna vydávají české úřady všem žadatelům pasy s otisky prstů, konkrétně levého a pravého ukazováku. Týká se to přitom i dětí už od narození, pokud se jejich rodiče rozhodli udělat jim rovněž vlastní pas. Ve středu ale Sněmovna projednávala vládní návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů, podle kterého by otisky prstů v pasu musely povinně mít až děti od šesti let.

Článek

"Pokud by všechno prošlo Sněmovnou, Senátem a u prezidenta tak, jak má, tak by zhruba koncem července mohla tato úprava platit,“ řekla ve středu Právu Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

"My ale už teď postupujeme tak, že se malým dětem pořídí pouze obraz obličeje a do čipu v pasu uvedeme, že z fyziologických důvodů nelze pořídit otisky prstů takto malých dětí. Takže už nyní se víceméně dětem do šesti let otisky prstů nedělají,“ doplnila.

Jestliže chce tedy rodič pořídit dítěti jakéhokoli věku pas, povinně v něm podle ní musí být alespoň obraz obličeje potomka jako další z biometrických prvků.

"Ten se pořizuje víceméně od narození. Ovšem v případě, kdy je pak podoba v reálu jiná než na pasu, je lepší si udělat pas nový,“ podotkla Malá.

Stačí zapsat dítě do pasu

Proto je prý dobře, že si rodiče, kteří nechtějí, aby jejich děti musely dávat otisky prstů či obraz obličeje, mohou i nadále své potomky pouze zapsat do vlastních pasů a nedělat dětem samostatné. Platí to u dětí do deseti let.

"Když tedy půjde někdo požádat nyní o pas, do kterého chce zapsat i své děti, úředník nabere otisky prstů pouze tomu rodiči a děti normálně do pasu zapíše, aniž by po nich ty otisky chtěl,“ upřesnila Malá.

Ani ten, kdo už si pas pořídil ještě před 1. dubnem nebo bez biometrických prvků, nemusí zoufat. Také tyto doklady jsou v pořádku a platí normálně až do doby uvedené na pase, takže není nutné je měnit.

Malá však upozorňuje, že v některých státech vyžadují po cizincích povinně pasy s biometrickými údaji u každého, kdo k nim zavítá, tedy i u malých dětí. Jde například o Kanadu. "Tam samozřejmě je potřeba udělat pas i pro dítě,“ uvedla.

Cena zůstala stejná

Pasy se vydávají ve lhůtě třiceti dnů od podání žádosti. S tou musí každý zamířit na úřad v místě svého trvalého bydliště, kde odevzdá zmíněné otisky prstů a zaplatí správní poplatek.

Ten činí 600 korun, u dětí do patnácti let 100 korun. Pokud si někdo potřebuje zařídit takzvaný blesk-pas, musí zaplatit 1500 korun a děti do patnácti let tisícovku. Tyto pasy ovšem platí jen na dobu šesti měsíců.

U klasických pasů je doba platnosti v případě dětí do patnácti let pětiletá, starším občanům pak budou jejich nové cestovní doklady platit deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám