Hlavní obsah

Bývalý šéf Kriminalistického ústavu s StB nespolupracoval, rozhodl soud

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý dlouholetý ředitel Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček, který před dvěma lety kvůli svému údajnému spojení s komunistickou StB musel policii opustit, v úterý definitivně vyhrál soud o svou čest.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý šéf Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček

Článek

Podle rozhodnutí pražského vrchního soudu byl totiž v seznamech StB evidován jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky neoprávněně.

Odvolací senát tak potvrdil stejný rozsudek nižšího soudu z loňska, proti kterému se ministerstvo vnitra odvolalo.

Hlaváček v úterý verdikt přivítal. "Jsem rád, že jsem se dokázal očistit, a to ještě před tím, než ministerské křeslo opustí ten, který celou tuto nechutnou kauzu způsobil, tedy Ivan Langer,“ řekl s odkazem na ministrem nařízené rozsáhlé prověrky v rezortu vnitra z roku 2007.

Langerova mluvčí Jana Malíková v úterý bez dalších podrobností uvedla, že ministerstvo rozhodnutí soudu respektuje.

Podle odborníků by přitom Hlaváček mohl po vyhraném sporu požadovat na státu vyplacení ušlé mzdy. "Kromě toho by se mohl domáhat i návratu na původní místo, ze kterého musel odejít,“ poznamenala k tomu právnička Klára Veselá-Samková.

Hlaváček, který před svým odchodem patřil mezi nejvýše postavené policejní důstojníky v zemi, se ke svému možnému návratu nechtěl příliš vyjadřovat. "Vracet se do toho Augiášova chléva, který tam ministr způsobil, příliš chuti nemám. Záleží to ale také na postoji policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který mi po vypuknutí aféry vyjadřoval podporu,“ poznamenal Hlaváček. Dodal, že pokud by přišla zajímavá nabídka, tak by ji zvážil.

Satisfakci požadovat bude

V úterý už nicméně Hlaváček předeslal, že o odškodnění se u státu přihlásí. "Nějakou základní finanční satisfakci požadovat budu, přišel jsem tím o dost peněz,“ konstatoval někdejší ředitel ústavu. Zároveň doplnil, že část případného odškodnění je připraven věnovat na humanitární účely. "Věnoval bych peníze nadaci pro děti pozůstalé po policistech a hasičích, kteří zahynuli ve službě,“ vysvětlil Hlaváček.

Sám jakoukoliv vědomou spolupráci s komunistickou StB vždy popíral, jako jediné možné vysvětlení svého pozitivního lustračního osvědčení už přitom dříve označil incident, který se stal během jeho základní vojenské služby. Tehdy byl vyslýchán coby svědek v souvislosti s poničením sochy V. I. Lenina a s krádeží zbraní v kasárnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám