Hlavní obsah

Léky proti nachlazení obsahující pseudoefedrin budou i nadále bez receptu

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v úterý schválili novelu zákona o návykových látkách, kterou do Sněmovny vrátili senátoři. Senátní podoba návrhu, kterou poslanci schválili, počítá s tím, že léky s pseudoefedrinem budou i nadále volně prodejné, ale lékárník si zapíše osobní údaje kupujícího.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná prosazovala, aby léky s pseudoefedrinem byly pouze na recept.

Článek

Poslanci po dlouhé debatě schválili senátní návrh, který umožnuje volný prodej léků s pseudoefedrinem na základě předložení průkazu totožnosti. Původní návrh počítal s tím, že tyto léky budou dostupné pouze na recept.

Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip či Paralen plus budou i nadále dostupné v lékárnách, poslanci se totiž neztotožnili s argumentací komunistické poslankyně Kateřiny Konečné, která převedení těchto léků do skupiny medikamentů dostupných pouze na recept navrhla.

Na senátním znění novely se vedle exministra zdravotnictví a zástupce senátorů Tomáše Julínka shodl i jeho někdejší kritik David Rath z ČSSD. Návrh Konečné oproti tomu obhajoval lidovec Ludvík Hovorka, podle něhož by výdej těchto léků pouze na recept mohl snížit počet lidí závislých na pervitinu. K jeho výrobě narkomani používají právě přípravky s pseudoefedrinem.

Lékárny by se měly do 1. května připojit k centrálnímu úložišti receptů. V něm si pak každý lékárník bude moci podle předloženého průkazu totožnosti ověřit, kolik léků s pseudoefedrinem si dotyčný koupil. Limit je 1800 miligramů, tedy zhruba dvě balení, respektive 60 tablet léků. 

Do pondělí 27. dubna se do centrálního úložiště receptů přihlásilo přes 700 lékáren z celkových 2600.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám