Hlavní obsah

Poslanci mají další návrh na zvýšení rychlosti na dálnicích na 160 km/hod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jet po dálnici rychlostí 160 kilometrů v hodině mimo jiné povoluje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Změny navrhla trojice poslanců ODS Tomáš Úlehla, Eva Dundáčková a David Šeich. Jeden zákon, který rychlost na 160 km/hod zvyšuje, už ve Sněmovně leží.

Článek

Nakonec z ní vypustili povinnost řidičů zařadit do výbavy přístroj na zjišťování alkoholu v krvi. Šeich předpokládá, že bez kontroverzních bodů projde novela Sněmovnou hladce.

Podle původního záměru měla novela obsahovat povinnost řidiče mít v lékárničce alespoň jednu nepoužitou a ekologicky nezávadnou detekční trubičku určenou pro jednorázové orientační zjištění alkoholu v dechu. Návrh vzbudil rozruch mimo jiné proto, že poslanec Šejch byl v minulosti přistižen s alkoholem za volantem.

Vybrané úseky silnic a dálnic, na kterých by se mohlo jezdit až o 30 kilometrů rychleji, než je nyní nejvyšší povolená rychlost, bude povolovat ministerstvo dopravy. Podmínkou je, aby v místě nebyl nájezd nebo sjezd z dálnice, včetně parkoviště, řidič musí mít dohled alespoň 200 metrů, vozovka musí být suchá a viditelnost musí být rovněž nejméně 200 metrů.

Zvýšit rychlost na dálnicích až na 160 kilometrů navrhuje také jiná novela, která se už nachází ve Sněmovně. Pod ní jsou podepsaní poslanci všech sněmovních stran kromě zelených.

Pokutu má dostat provozovatel vozidla

Ta navíc řeší problém s výmluvami řidičů na "osobu blízkou" tím způsobem, že majitel nebo provozovatel bude muset sdělit vyjmenovaným úřadům, kdo auto řídil. Šeich to ale považuje za neústavní způsob.

Současný návrh tří poslanců ODS naproti tomu podle předkladatelů vychází ze zásady "vyřiďte si mezi sebou, kdo řídil". U menších přestupků s pokutou do 5000 korun udělí úřad pokutu provozovateli vozidla bez ohledu na to, kdo přestupek spáchal. Pokud s tím ale majitel vozidla nebude souhlasit, bude moci podat odpor a řízení bude pokračovat podle standardních principů a bude se pátrat po tom, kdo vozidlo ve skutečnosti řídil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám