Hlavní obsah

Vláda přerušila jednání o zvýšení platů ve veřejné sféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet v demisi vedený Mirkem Topolánkem (ODS) v pondělí nerozhodl o navýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře o 3,5 procenta. Vláda přerušila také projednávání návrhů na úpravu platů vojáků, duchovních a dalších. Topolánek uvedl, že vláda si nechá čas na rozmyšlenou, jestli se ještě k návrhům na zvýšení platů vrátí příští pondělí, nebo je přenechá příštímu kabinetu.

Foto: Eva Kořínková , ČTK

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman s odcházejícím premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

"Přerušili jsme dnes jednání o všech nařízeních vlády, která se týkají platových poměrů, ať už vojáků z povolání, duchovních, nebo ostatních zaměstnanců veřejné správy, ten důvod je, že to bude mít vazbu na výdajové limity a základní návrh, který už bude zřejmě projednávat příští vláda," řekl na tiskové konferenci Topolánek.

Podle návrhu se měli úředníci, zdravotníci státních nemocnic, učitelé, vojáci, příslušníci bezpečnostních sborů a duchovní dočkat zvýšení tabulkového platu, a to od 1. června. Plošné zvýšení mezd by se nejvíc dotklo právě rezortu školství, kde pracuje 220 000 lidí.

Ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas (ODS) již dříve oznámil, že návrh se týká všech zaměstnanců veřejného sektoru, kteří jsou odměňováni na základě tarifních platových tabulek. Podle Nečase by by tento krok státní rozpočet nezatížil.

Tarifní tabulky byly zatím naposledy valorizovány v lednu 2007, v příštím roce podle Nečase peníze na zvyšování platů o více než 1,5 procenta v rozpočtu rozhodně nebudou. V případě, že by vláda platy zaměstnancům veřejného sektoru nezvýšila, nedočkali by se podle Nečase valorizace nejméně do roku 2011.

Příspěvek pro komunistické vězně

Kabinet naopak podpořil poskytnutí jednorázového finančního příspěvku pro lidi, kteří byli neoprávněně vězněni komunistickým režimem.

Po jednání svého kabinetu to novinářům řekl premiér Topolánek s tím, že tento krok vláda vnímala jako svůj dluh. Celkové náklady podle Topolánka budou činit přibližně 700 miliónů korun.  

Nový občanský zákoník vláda jen nakousla

Nový občanský zákoník dostal zelenou, avšak tato vláda už legislativní proces nedokončí. Vzhledem k tomu, že už ho nebude mít Sněmovna do předčasných voleb čas projednat, bude na příštím kabinetu, jak s předlohou naloží. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nicméně chce přes léto otevřít ve Sněmovně nad kodexem alespoň debatu. "Je to věc, která nesmí spadnout pod stůl," uvedl s tím, že kodex by mohl být přijat do dvou let. Proti návrhu mají zásadní námitky sociální demokraté.  

"Dnes došlo k průlomové záležitosti, schválení občanského zákoníku. Smutné je, že tato vláda nebude tou vládou, která bude u konce toho legislativní práce. Je to pátý občanský zákoník v historii a první, který je sestaven v demokratické společnosti, protože stále platí několikrát novelizovaný zákoník z roku 1964,“ řekl Topolánek.  

Vládního požehnání se ovšem nedočkal poslanecký návrh zahrádkářského zákona. Ten má například vymezit, co je zahrádkářská činnost, chata či osada. Věnuje se také podmínkám nájmu zahrádky. O jeho budoucnosti rozhodne parlament nezávisle na postoji vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám