Hlavní obsah

České předsednictví svolává kvůli prasečí chřipce mimořádné jednání EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České předsednictví svolá kvůli hrozbě prasečí chřipky mimořádnou radu ministrů zdravotnictví EU. Ministři by na ní měli zhodnotit nebezpečí propuknutí nemoci v Evropě a případný koordinovaný postup proti jejímu dalšímu šíření, uvedl v pondělí vládní web.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Rady EU Mirek Topolánek

Článek

Mimořádná schůze ministrů zdravotnictví sedmadvacítky by se podle jejích svolavatelů měla uskutečnit co nejdříve, se vší pravděpodobností již tento čtvrtek.

"Předsednictví situaci velmi podrobně sleduje, uvědomuje si závažnost propuknutí nákazy na americkém kontinentu a je rozhodnuto minimalizovat riziko dopadu na Evropskou unii," uvádí se na vládním webu.

České předsednictví unie informovalo, že ještě dnes odpoledne se uskuteční schůzka speciálních vyslanců jednotlivých členských států zodpovědných za oblast zdravotnictví.

Ke konání schůzky ráno vyzvala Evropská komise. "Komisař odpovídající za sektor zdravotnictví již požádal o naléhavou schůzku ministrů zdravotnictví," řekl předseda EK José Barroso novinářům v Aténách.

Prasečí chřipka si už v Mexiku vyžádala přes stovku lidských obětí a přenesla se na území Spojených států. Dnes se první případ nákazy u člověka vyskytl i v EU, a to ve Španělsku. Nákazu novým typem prasečí chřipky u člověka dnes potvrdilo španělské ministerstvo zdravotnictví. Podle něj je podezření na nákazu prověřováno u dalších 17 lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám