Hlavní obsah

Srp a kladivo na pomníku rudoarmějců v Brně budí odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Oprava pomníku Rudé armády v Brně v Králově poli už delší dobu jitří emoce. Pomník hrdinům totiž nese znak rudoarmějců včetně symbolů kladiva a srpu uprostřed pěticípé hvězdy. Proti symbolům totalitní komunistické vlády byla sepsána petice, která však nezabránila pondělnímu znovu odhalení pomníku.

Článek

Pod petici se podepsali stovky lidí, nejen obyvatelé čtvrti, ale i občané z Moravy a Čech, mimo jiné například Josef Mašín nebo umělec David Černý.

V Božetěchově ulici v noci na pondělí, kde pomník s hvězdou stojí, zadrželi městští strážníci ženu, která vylepovala na pomník protestní plakáty. Žena začala plakáty vylepovat přímo před zraky strážníků s tím, že je to její občanská povinnost. Plakáty údajně odkazovaly na oběti komunismu. Strážníci jí v tom ale zabránili, poté žena předložila k potvrzení totožnosti. Jejím případem se bude zabývat přestupková komise.

Památka hrdinům či komunistickému útlaku?

Symboly na pomníku doprovází nápis v azbuce "Věčnou slávu vojákům Rudé armády padlým v bojích za čest a nezávislost sovětské vlasti a osvobození slovanských národů od fašismu 1941-1945".

Pomník se dostal do centra pozornosti předloni, když z něj místostarosta Brna-Králova Pole René Pelán (ODS) nechal zbrousit srp a kladivo. Od té doby se plánovala oprava památníku. Obnovu za 700 tisíc korun zadal magistrát letos. Opravený pomník má být odhalen koncem dubna. Při plánování rekonstrukce vznikly vášnivé spory o to, zda by se na něm opět měly objevit srp s kladivem.

Magistrát argumentuje oficiálními vyjádřeními, podle nichž je srp s kladivem nedílnou součástí symbolů Rudé armády. Zcela jinak to ale vnímají odpůrci tohoto záměru, kteří je pokládají za ryze komunistické symboly. Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu podle signatářů doporučuje použít jen rudou hvězdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám