Hlavní obsah

Na některých zastávkách má být znovu povoleno kouřit

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kuřákům, kteří si zapálí cigaretu na zastávce městské hromadné dopravy či nádražním nástupišti, nebude možná už letos hrozit pokuta. Poslanec Boris Šťastný (ODS) chce totiž novelou antikuřáckého zákona prosadit, aby zákaz kouření platil jen v přístřešcích a na krytých perónech.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Největší škody působí cigaretový kouř nekuřákům v uzavřených prostorách. Navíc některé zastávky jsou přímo na chodnících a není vůbec jasné, kde vlastně začínají, a kde končí. Proto považuji za rozumné, aby se zákaz omezil pouze na kryté prostory, kde se kouř může koncentrovat,“ řekl Právu Šťastný.

Lidé, které cigaretový kouř obtěžuje, nebudou ovšem takovou tolerancí vůči kuřákům rozhodně nadšeni. Stížnosti cestujících na nedodržování zákazu kouření se množí a městští strážníci se proto stále častěji zaměřují na tento přestupek. Pokuty za kouření na zastávce, kterých bylo již uděleno několik tisíc, se zpravidla pohybují od 200 do 1000 korun.

Lépe chránit děti

Celkově má však novela antikuřáckého zákona vůči milovníkům nikotinu notně přitvrdit. Kromě Šťastného jsou jejími předkladateli lidovec Jiří Carbol (KDU-ČSL) a poslankyně Olga Zubová, která byla nedávno vyloučena ze Strany zelených.

Předkladatelé považují za zásadní nedostatek, že platný zákon č. 379/2005 dostatečně nechrání děti před škodlivými vlivy kouření. Cigarety, ale i alkohol proto mají být zakázány ve společných prostorách bytových domů, na všech veřejných prostranstvích, kde se shromažďují děti, i na diskotékách a všech ostatních akcích, jichž se účastní nezletilí.

Tyto záměry soustředil loni v září hospodářský výbor Sněmovny do komplexního pozměňovacího návrhu, jenž má přijetí novely usnadnit. Od té doby ovšem novela stále čeká na opakované druhé čtení, do nějž byla Sněmovnou vrácena již 19. března 2008.

„Považuji za skandální, že se to pořád odsouvá. O zpřísnění antikuřáckého zákona se diskutuje už dva roky. Snad se konečně dočkáme na nadcházející schůzi Sněmovny, která začne 28. dubna. Budu se snažit učinit vše, aby to z jejího programu nebylo opět vyškrtnuto. Tím spíše, že na většinu záměrů panuje shoda napříč politickým spektrem,“ uvedl Šťastný.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Navrhovatel zákona Boris Šťastný (ODS)

O hospody tvrdý boj

Tvrdý boj se ovšem mezi poslanci vede celé měsíce o kouření v hospodách a restauracích. Zatímco zdravotní výbor Sněmovny požaduje totálním zákaz kouření, hospodářský výbor původně přišel s návrhem, aby se ponechalo pouze na vlastnících stravovacích zařízení, jestli se v nich bude kouřit, či ne.

„Nakonec jsme se shodli, že ponecháme na jednotlivých poslancích, aby tuto liberální variantu předložili sami při druhém čtení,“ řekl Právu předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS). Ve hře podle něj zůstává i návrh, aby prostory pro kuřáky a nekuřáky musely být v hospodách a restauracích odděleny zdí.

Pro vzájemnou toleranci kuřáků a nekuřáků je například poslanec Milan Urban (ČSSD). Jak už dříve prohlásil, v Česku je taková realita, že plošně zakázat v hospodách kouření by byl extrém, jenž do svobodné společnosti nepatří.

Naopak Šťastný trvá na totálním zákazu. „Stát legalizoval masivní distribuci tabákových výrobků, které způsobují závislost a často i smrt. Je tedy na našem politickém rozhodnutí, abychom zákonem zakázali v hospodách i na řadě dalších veřejných míst kouřit,“ prohlásil.

Jestliže na nadcházející schůzi Sněmovny novela projde, podpoří ji i Senát a podepíše prezident Václav Klaus, bude moci většina ustanovení platit už od 1. července. Opatření, která se týkají stravovacích zařízení, však podle Šťastného nenabudou účinnosti dříve než 1. ledna 2010, protože jejich vlastníci musí dostat potřebný čas se na to připravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám