Hlavní obsah

Přichází sucho, hrozí požáry, varují meteorologové

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meteorologové v pátek varovali před suchem, které může mít za následek zvýšené nebezpečí požárů. Výstraha platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského až do příštího úterý. Situaci navíc bude v neděli a pondělí zhoršovat zesilující vítr. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Již nyní platí nejvyšší stupeň nebezpečí v Jihomoravském a Ústeckém kraji.

"Je nutno chovat se tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru: kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně," upozornili meteorologové.

Ozónová vrstva je oslabená, pozor na UV záření

Meteorologové rovněž upozorňují na zeslabenou ozónovou vrstvu nad územím ČR. Až do 28. dubna bude slabší o deset až patnáct procent. Následkem toho se za jasného nebo polojasného počasí o patnáct až dvacet procent zvýší  intenzita škodlivého UV záření.

"Při pobytu na přímém slunci doporučujeme používat ochranné prostředky (krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy)," uvedl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám