Hlavní obsah

Pro doklady bude možné jít i v květnu, vnitro zrušilo odstávku

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra se rozhodlo zrušit plánovanou odstávku informačních systémů. Počátkem května měly být tyto systémy, zajišťující například vydávání veškerých dokladů či registraci vozidel, mimo provoz. Resort se rozhodl odstávku od 1. do 10. května zrušit, místo toho změny provede v době květnových svátků.

Článek

"Zvažovaná odstávka informačních systémů evidence obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a registrů vozidel by byla omezující. Proto ministerstvo vnitra nakonec zvolilo sice náročnější a komplikovanější variantu, která se ale občanů nijak nedotkne," oznámil resort v tiskové zprávě.

Plánovaná odstávka úzce souvisí se zaváděním takzvaných základních informačních registrů. Z těch mají od 1. července 2010 úřady čerpat potřebné údaje o občanech.

Vznikne registr obyvatel, registr osob (firem a úřadů), registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností úřadů, firem i občanů. Lidem tak odpadne nutnost obíhat několik různých úřadů například kvůli tomu, budou-li chtít nahlásit kupříkladu změnu bydliště.

Údaje v registrech budou úředníci považovat za důvěryhodné a nebudou už znovu muset ověřovat jejich správnost. Lidé se také buď elektronicky či poštou jednou za rok dozví, který úřad se o jejich údaje zajímal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám