Hlavní obsah

Víkend bude slunečný, v neděli bude teploty srážet silný vítr

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek přechází přes Českou republiku tlaková níže ze Skandinávie, která s sebou přinesla výrazné ochlazení a v horských oblastech i sněžení. Již v pátek budou teploty opět růst, odpoledne budou atakovat hranici 20 stupňů Celsia. Podobný ráz počasí lze očekávat i o nadcházejícím víkendu. Novinky o tom informovala meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

Foto: ČTK

O víkendu bude slunečno počasí s teplotami nad 20 stupňů Celsia.

Článek

Frontální porucha, která ve čtvrtek ovlivňovala počasí nad Českou republikou, přinesla ve vyšších vrstvách atmosféry velmi chladný vzduch ze Skandinávie. V nejvyšších polohách hor napadlo až několik centimetrů sněhu a teploty tam setrvávaly i přes den pod bodem mrazu. Na Sněžce se v poledne pohybovaly teploty kolem minus 1,5 stupně Celsia. I v nížinách často padaly ledové kroupy.

V pátek dojde ke znatelnému oteplení, meteorologové slibují polojasnou oblohu, po ránu s mlhami, přičemž se mohou objevit i přízemní mrazíky. V Plzeňském a Jihočeském kraji je nutné počítat s větší oblačností a slabým deštěm. Noční teploty se budou pohybovat v rozmezí šesti až dvou stupňů Celsia, přes den vystoupí na 16 až 20 stupňů.

Víkend slibuje jasnou až polojasnou oblohu s ranními mlhami a ojedinělými mrazíky. Teploty v sobotu ráno poklesnou na osm až tři stupně, přes den bude 17 až 21 stupňů. Velmi podobné počasí lze očekávat i v neděli, ranní teploty budou v rozmezí deseti a šesti stupňů, denní 19 až 23 stupňů Celsia.

V průběhu neděle bude zesilovat vítr, který i v nížinách dosáhne rychlosti 20 metrů za sekundu, v horských oblastech může mít až rychlost vichřice. "Díky větru dojde ke snížení pocitových teplot, takže sice bude příjemných 23 stupňů, ale lidem bude připadat, že je pouze kolem 20," dodala Honsová.

Na počátku příštího týdne by mělo být převážně polojasno s občasnými přeháňkami. I nadále bude foukat čerstvý vítr a odpolední teploty budou i nadále stoupat ke 23, na jižní Moravě až k letním 25 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám