Hlavní obsah

Otec vypálené rodiny z Vítkova opustil vězení v sanitce

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík

Otec, jehož dům ve Vítkově zapálili neznámí útočníci a jeho rodina byla popálená, opustil před čtvrtou hodinou odpoledne pankráckou věznici a v sanitce byl převezen do nemocnice na severu Moravy. Stalo se tak na základě prezidentského rozhodnutí. Vězeňská služba byla nejprve z rozhodnutí prezidenta Václava Klause zmatená a chystala se ho přezkoumat. Problém vyřešilo soudní rozhodnutí o přerušení výkonu trestu.

Článek

"Jedná se o rozhodnutí, jehož účinnost zanikne až konečným rozhodnutím prezidenta republiky o udělení či neudělení milosti, ke kterému dojde až po standardním prostudování všech okolností," uvedl ve čtvrtek ředitel tiskové odboru prezidenta Radim Ochvat.

Propuštění schválil již také šéf vězeňské služby Luděk Kula. V nemocnici zraněnému otci rodiny již vydali lékařskou zprávu. Okolo třetí hodiny byla volána sanitka, která muže během hodiny převeze z věznice do civilní nemocnice, řekla Právu Gabriela Slováková, zástupkyně ředitelky kabinetu generálního ředitele vězeňské služby. 

Musím říct, že jsem se s takovým případem ještě nikdy nesetkal.
šéf vězeňské služby Luděk Kula

V zákoně o výkonu trestu odnětí svobody žádné ustanovení o pravomoci prezidenta nařídit propuštění odsouzeného bez předchozí milosti podle Kuly není. Je to prý ale uvedeno v trestním řádě, kdy lze takto postupovat v případě, že už Hrad zahájil řízení o udělení milosti dotyčného muže.

„My jsme zjišťovali, zda už to řízení zahájeno bylo či nikoli. Musím ale říct, že jsem se s takovým případem ještě nikdy nesetkal,“ řekl Právu Kula. Problém nakonec vyřešil soud, který vydal rozhodnutí o přerušení výkonu trestu.

„Odsouzený muž ale leží v pankrácké vězeňské nemocnici a nemyslím si, že by byl zatím schopen sám odejít. Takže asi bude pravděpodobně převezen do jiné civilní nemocnice,“ doplnil Kula.  

Dobrá zpráva pro rodinu

"Je to nádherná a velmi radostná zpráva, pan prezident učinil moudré rozhodnutí, za které mu bude celá rodina vděčná," komentoval Klausův krok romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Muž byl ze Slezské nemocnice v Opavě do vězeňské nemocnice eskortován v úterý. Podle informací Práva byl odsouzen na jeden rok nepodmíněně a už před žhářským útokem měl nastoupit do vězení. Výkonu trestu se ale vyhýbal. 

Vishwanathan potvrdil Právu, že muž byl odsouzen údajně za řízení automobilu bez řidičského oprávnění. Předtím byl v podmínce za krádež a poškozování cizí věci, která se tak změnila v nepodmíněný trest.

Při žhářském útoku na rodinu žijící v domku v obci Vítkov na severu Moravy byla vážně popálena malá dívka. Ta utrpěla popáleniny na 80% těla a o její život už několik dnů bojují lékaři v ostravské nemocnici. 

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve VítkověVideo: ČTK

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím prezidenta Klause o přerušení trestu otci popálené dívky?
Ano
29,9 %
Ne
70,1 %
Celkem hlasovalo 33728 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám