Hlavní obsah

Parkanová pohrozila odchodem od lidovců, pokud je povede Čunek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany v demisi Vlasta Parkanová v rozhovoru pro čtvrteční Právo připustila, že zvažuje odchod ze strany, pokud by na blížícím se květnovém sjezdu obhájilo své funkce současné vedení. Zda by začala působit v jiné straně, zatím neví.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka a ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Článek

Co vaše politická budoucnost, budete znovu kandidovat do Sněmovny za lidovce?

To je předčasné. První milník bude sjezd KDU.

Co říkáte na úmysl Miroslava Kalouska založit novou stranu? Podmiňuje to stavem v KDU-ČSL, který se mu nelíbí…

Tomu úplně rozumím. Miroslav Kalousek ale řekl, že si udělá jasno do konce května. Já vás mohu ujistit, že pro mě je milníkem sjezd KDU, a o své budoucnosti dál než k tomuto datu neuvažuji. Připouštím ale, že pokud by se tato strana ubírala směrem výrazně křesťansko-sociálním, pokud by byly v čele současné osoby, tak s vysokou pravděpodobností bych se na činnosti této strany nemohla podílet.

A v jiné straně?

Nevím. Nemám pocit, že bych se politického angažmá měla za každou cenu držet zuby nehty. Ale znám se dobře, že ze mě člověk nepolitický nikdy nebude. Tyto volby nebudou poslední a k rozhodnutí, zda se jich zúčastním, potřebuji čas.

Spojila byste síly s Kalouskem při vzniku nové strany?

Spekulace o jeho straně jsou na úrovni toho, co řekl pan Schwarzenberg, zatím je to na úrovni politických drbů, možná dobrých politických drbů. Ale já k tomu nemohu nic říci, protože nevím.

Je pravda, že vojáci ze speciální jednotky SOG odmítli splnit úkoly spojeneckého velení, a dokonce odmítli bojovat?

Je to v rovině tvrzení proti tvrzení. Příslušníci SOG dali rozporuplné informace. Je ale evidentní, že jeden z kontingentů v Afghánistánu nefungoval, jak měl. Prvotní příčinou tohoto stavu bylo selhání vedení.

Na obraně se chystá plán zahraničních misí na příští rok. Je možné, že by vojáci v Afghánistánu sloužili na více místech než dosud?

Je málo pravděpodobné, že bychom se teritoriálně více rozprostírali. Debata bude o tom, zda a jakou formou bychom přispívali k výcviku afghánské národní policie. Je shoda se spojenci, že to je jeden směr, kde je možné efektivně napřít síly. To by bylo pro českou armádu nové. Důležité je, aby Sněmovna v květnu až červnu za nástupu nového kabinetu našla dost vůle a ochoty o misích jednat dříve, než bylo zvykem.

Co čeká vašeho nástupce?

Úkolů je řada, ale to hlavní je získat pro plán misí podporu, aby naše účast v Afghánistánu byla obrazem naší kontinuální zahraniční a bezpečnostní politiky. Aby to, že se mění vláda a ministr, nepoznamenalo projednávání misí tak, aby z toho bylo fiasko, které by nás v zahraničí poškodilo.

Jak hodnotíte své dva roky na obraně?

Ta doba byla pro mě silná jak v tom dobrém, tak v tom … dobrém. Vyžadovala si mě úplně celou. Místy to bylo hodně těžké, ale byla to pro mě významná etapa. Až si oddechnu, tak si myslím, že bych dokázala říci: Ano, jdu do toho znovu.

Těžká v pozici ženy, která velí vojákům?

Když se dívám na některé události zpět, musím říci, že ženský faktor tam hrál roli. Ne ale u mě, ale u té části mužů, kteří to nemohli spolknout.

Reklama

Související články

Čunek nebude kandidovat do Sněmovny

Předseda lidovců Jiří Čunek v úterý oznámil, že se v předčasných volbách nebude ucházet o křeslo v Poslanecké sněmovně. Čunek to řekl v rozhovoru pro Rádio...

Výběr článků

Načítám