Hlavní obsah

Aktivisté zavírali dobrovolníky do klecí, aby si vyzkoušeli krutý život slepice

– Praha
Novinky, jim

Na Tylově náměstí v Praze si mohli lidé ve středu vyzkoušet pocity slepice zavřené v kleci. Společnost pro zvířata tím chtěla upozornit na kruté podmínky v dnešních velkochovech a získat podporu pro evropskou kampaň "Slepice z klece ven".

Článek

Bezmála pět miliónů slepic se v Česku chová ve stísněné kleci, kde po celý život trpí nedostatkem prostoru. "Drátěná podlaha zapříčiňuje bolestivé otlaky a přerostlé pařáty. Z nedostatku pohybu trpí ptáci osteoporózou, jejich kosti jsou příliš křehké a často se lámou. Z prašného, tmavého prostředí se na přirozené světlo nedostanou za celý život,“ tvrdí aktivisté.

Tyto podmínky upravuje směrnice EU, podle níž by od roku 2012 měly všechny země přejít na nové zdokonalené klece. Aktivisté však namítají, že úprava klecí je sporná, a požadují neklecový chov kuru.

Nelíbí se jim ani, že producenti vajec z klecových chovů lákají zákazníky krabičkami potištěnými obrázky rozkvetlé louky se slepicemi, či smějícími se šťastnými slepicemi, přitom povinný nápis "vejce nosnic v klecích“ je napsán příliš drobným písmem na to, aby vzbudil pozornost.

Podpořit úsilí aktivistů lze podpisem petice nebo nakupováním neklecových vajec, jejichž nabídka je ovšem na českém trhu značně omezená.

Z jakého chovu vejce pocházejí je možné zjistit ze slovního označení na obalu vajec a z prvního čísla kódu přímo na vejci:
„Vejce z klecového chovu“kód 3
„Vejce z chovu v hale, z podestýlky“kód 2
„Vejce z volného výběhu“kód 1
„Vejce z ekologického chovu“kód 0

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám