Hlavní obsah

Dva účastníci kauzy justiční mafie stáhli své žaloby

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dva ze sedmi žalobců ve sporu takzvané justiční mafie proti Marii Benešové vzali v polovině dubna zpět své žaloby. Jsou to jihlavský okresní žalobce Arif Salichov a šéf brněnských krajských žalobců Petr Coufal. Právu to potvrdili Coufal i sama Benešová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Arif Salichov

Článek

„Je to pravda a učinili jsme to už 15. dubna. Důvody jsou v podstatě takové, že jsme nedocenili význam soukromě-právní žaloby, která byla medializována. Protistrana nyní v podstatě získává politické body a my nechceme být předmětem jakýchkoli politických úvah,“ řekl Právu Coufal, který žalobu stáhl společně po dohodě se svým podřízeným Salichovem.

Sedm žalobců včetně nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zažalovalo Benešovou kvůli jejím slovům, že fungují jako justiční mafie. Soudce Vojtěch Cepl dal Benešové částečně za pravdu, ve verdiktu řekl, že způsob jednání šesti z nich mafii připomínal.

Šestice se odvolala, soudce byl posléze z případu odvolán. Vrchní soud jeho verdik zrušil a v případu bude znovu rozhodovat jiný soudce. [celá zpráva]

Ve hře zatím zůstávají ještě žaloby nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejího náměstka Karla Černovského, místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, exministra spravedlnosti Pavla Němce a náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka.

Pavel Němec prostřednictvím SMS zprávy Právu sdělil, že o stažení žaloby neuvažuje. Stejně se pro Právo vyjádřil také Pavel Kučera. Libor Grygárek prostřednictvím své mluvčí uvedl, že se k případu nyní nebude vyjadřovat. Stejně nebudou vzniklou situaci nijak komentovat ani Vesecká a Černovský.

Jednání jen tak nezačne

Není však vůbec jasné, kdy další kolo ostře sledovaného sporu vůbec začne. Původní soudce Vojtěch Cepl mladší, který dal za pravdu výrokům Benešové o justiční mafii, totiž nedávným rozhodnutím odvolacího pražského vrchního soudu o kauzu přišel. Jeho nástupce, který dostal tento případ u středočeského soudu na stůl, soudce Vladimír Soukup, nyní podle informací Práva zvažuje, že zatím nové jednání nenařídí.

Důvodem je stížnost, kterou minulý týden podala žalovaná Benešová k Ústavnímu soudu a v níž požaduje návrat původního soudce Cepla a také to, aby jeho nástupce do rozhodnutí o této stížnosti nové jednání zatím nezahájil.

„Obdržela jsem od soudce Soukupa sdělení, že je podle něj dán důvod k přerušení soudu do doby vyřízení mé stížnosti a vyzývá mě, abych se k tomu vyjádřila,“ řekla ve středu Právu Benešová.

Tutéž výzvu Soukup adresoval i ostatním účastníkům sporu. Pokud budou s jeho názorem souhlasit, může se klidně stát, že nové jednání začne až za několik měsíců, tedy až po rozhodnutí Ústavního soudu o stížnosti Benešové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám