Hlavní obsah

Kalousek: Svět po krizi bude zcela určitě jiný než před ní

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Hostem on-line chatu na Novinkách byl ve středu ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Vedle toho, že zvažuje založení nové konzervativní strany křesťanskodemokratického typu, se zamyslel i nad tím, jak nynější krize do budoucna svět změní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

"Svět po krizi bude zcela určitě trochu jiný než před krizí. Musíme všichni, veřejná i soukromá sféra, výrazně změnit dosavadní kulturu života na dluh a začít přemýšlet, kde vezmeme peníze na další období. Rodina, firma i stát," napsal ministr v reakci na dotaz, jaký dopad bude mít krize za 10 let.

Kalousek byl dotazován i na možný vznik nové strany, o němž uvažuje. Ve své odpovědi ministr napsal, že pokud strana vznikne, bude kandidovat již v podzimních předčasných volbách.

Zopakoval, že jeho nynější spory s vedením lidovců nejsou založeny na osobních neshodách, ale na rozdílném pohledu na směřování KDU-ČSL. Rozšířit řady kandidátů na lidoveckého předsedu proto nehodlá. V této souvislosti připomněl svůj bonmot "předsedou křesťanských demokratů být nemohu a předsedou lidovců být nechci". Zároveň vyloučil, že by přestoupil do některé ze stávajících stran.

Kalousek se také pozastavil nad tím, jak relativní může být vnímání sociální potřebnosti, s níž zejména levicoví politici často operují. Připomněl, že zatímco v našich podmínkách chtějí zemědělci několika tisíci korun dotovat dojnice, na druhém konci světa stačí stejná částka na to, aby zajistila přežití člověka.

"Tak jestli na tom světě není něco špatně, a jestli pojem 'sociální potřebnost' nevnímáme u nás naprosto falešně. I přes krizi jsme vlastně šťastná země," připomněl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám