Hlavní obsah

Část ODS se obává, že zájem o Havla symbolizuje posun doleva

Právo, Lukáš Bek

Úvahy o možné spolupráci mezi ODS a exprezidentem Václavem Havlem v předvolební kampani rozdělují občanské demokraty. Zejména stranické špičky tvrdí, že by pro ODS byl bývalý prezident přínosem. Příznivci současné hlavy státu Václava Klause v tom však vidí další důkaz, že se strana pod vedením Mirka Topolánka posouvá doleva.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek má s Václavem Havlem bezkonfliktní vztah. (Ilustrační foto)

Článek

„ODS podle mého názoru neuškodí, pokud osobnost Václava Havla vyjádří podporu ODS. Je zde celá řada středových voličů. Voličů liberálně orientovaných, nesocialistických voličů, kteří budou mít problém si najít politickou stranu, kterou by mohli ve volbách podpořit,“ řekl Právu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil během oslav 18. výročí vzniku ODS, které probíhaly na zahradě stranické centrály na pražském Jánském vršku. Z politiků se oslav zúčastnili hlavně Topolánkovi příznivci. Otec zakladatel Václav Klaus podle očekávání nedorazil.

Páralová: Blížíme se Unii svobody

Proti Havlovi se ostře postavila například poslankyně Alena Páralová. Ta se prý nechce vymezovat proti Havlovi, ale spíš jí vadí, že Topolánek o Havlovu podporu stojí. „Což znamená, že se blížíme Unii svobody, pravdě a lásce a tak dál,“ řekla Páralová Právu s tím, že ODS opouští původní ideje, na kterých vznikla.

Páralová zopakovala, že je připravena v nejbližších dnech ODS opustit. Učiní tak, jestliže hlasy občanských demokratů bude přijata Lisabonská smlouva. Tou se má zabývat Senát. Ke Straně svobodných občanů blízké prezidentu Václavu Klausovi dodala: „Pak uvidím a myslím si, že ve volbách už asi podpořím tuto Klausovu stranu, protože prosazuje přesně ty ideály, na kterých kdysi vznikla ODS.“

Sám Havel se na svém webu vyjádřil: „Žádné stranické tričko si na stará kolena oblékat nebudu, a pokud, tak bude nazelenalé. To ovšem neznamená, opakuji, že veřejným vyjádřením nepodpořím vše, co považuji za rozumné.“

Čtyřka na kandidátce ODS do europarlamentu Milan Cabrnoch proti Havlovi nic nemá: „Jestli je to pravda, pan Havel je velká osobnost a mě těší, že nás podporuje.“ Rozštěpení ODS se přitom nebojí. Jak Klaus, tak i Havel jsou podle něj osobnosti, „které nám závidí celý svět a udělaly spoustu práce pro ČR, oba si zaslouží úctu, to nikomu nemůže vadit“.

Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky jejich stranu Havel potěšil slovy, že „shodit vládu byla pitomost v době předsednictví. Nebylo to tak, že by Václav Havel běhal s vlaječkou ODS“.  

Topolánek do Ústí proti Paroubkovi?

V kuloárech ODS se začalo hovořit o dalších konfliktních tématech. Jedním z otazníků je, kde bude do Sněmovny kandidovat Topolánek. Ten byl v roce 2006 jedničkou v Praze. Jak ale před časem řekl Právu pražský primátor Pavel Bém, Topolánkova kandidatura v metropoli je nepravděpodobná.

Podle jednoho zdroje Práva Topolánek zvažuje kandidovat v Plzeňském kraji. Podle jiných informací by mohl nastoupit do duelu s šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem v Ústeckém kraji. Stranické vedení navíc údajně zvažuje, že by krajské lídry do sněmovních voleb určilo stranické grémium a stvrdila je výkonná rada. Podle stanov mají rozhodovat místní, oblastní a regionální sdružení.

„Výkonná rada doporučí jména, která by viděla jako nejlepší v tom daném regionu. Ale budou to jména, která vyjdou z regionů,“ uvedl Vodrážka. Popřel, že by mělo jít o diktát shora.  

Reklama

Související články

ODS by ráda měla v kampani Václava Havla

Občanští demokraté mají políčeno na předvolebního sólokapra. Uvítali by totiž, kdyby je v kampani před říjnovými volbami do Sněmovny podpořil exprezident...

Výběr článků

Načítám