Hlavní obsah

Elektřinu zlevníme o 15 procent, vezmeme si zisky ČEZ, navrhl Čunek

Praha
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v úterý na schůzce s designovaným premiérem Janem Fischerem představil plán, jak by chtěl snížit ceny elektřiny. Podle něj by regulací ceny a přerozdělením zisků ČEZ měly pro odběratele klesnout až o 15 procent. Premiér v demisi Mirek Topolánek to označil za předvolební populismus.

Čunek chce snížit ceny elektřiny až o 15 procentVideo: ČTK

 
Článek

Podle právních rozborů, které si Čunek nechal udělat, regulaci umožňuje zákon o cenách, který mluví o mimořádných situacích. Lidovci za mimořádnou situaci považují současnou hospodářskou krizi. Podle Čunka je tato krize tak hluboká, že to regulaci cen podle zákona umožňuje. Období, po které se kupříkladu vyvíjí akciový trh, je velmi dlouhé, a podle jeho názoru není regulováno dostatečně. Regulace by tak měla být výhodná pro všechny.

Podle Čunka současný zákon o cenách nedefinuje přesně termín mimořádné podmínky, které v důsledku celosvětové finanční krize v hospodářském prostoru nastaly.

Premiér v demisi Mirek Topolánek v reakci na Čunkův návrh řekl, že jde o předvolební populismus a trik na voliče. Dosáhnout změny ceny elektřiny je podle něj na evropském trhu s energií prakticky nemožné.

Použijme celý zisk ČEZ, navrhuje Čunek

Z Čunkova popisu návrhu vyplynulo, že by stát mohl využít část stoprocentního zisku energetické firmy ČEZ tak, že by plynula například do fondu rozvoje dopravní infrastruktury. V každém případě by se mělo investovat v České republice.

ČEZ letos plánuje uvolnit akcionářům 56 procent svého zisku na výplatu dividend (50 Kč na akcii), podle Čunka by ale mohl rozdělit celý zisk, čímž by stát jako hlavní akcionář získal a malí akcionáři netratili. Tím by ale firma přišla o prostředky na investice. To Čunek uznal, ale zároveň k tomu řekl, že ČEZ jako jediný podnikatelský subjekt nepůsobí v konkurenčním prostředí.

Čunek přiznal, že s firmou ČEZ, která by na snížení musela přistoupit, zatím nemluvil. "Když chcete kaprům vypustit rybník, tak se s nimi o tom nebudete radit," prohlásil s tím, že postup konzultoval s právníky. Podle něj by měl ČEZ více přemýšlet o prémiích pro manažery, které jsou dle jeho názoru "nemravné".

Fischer: Vláda se návrhem lidovců bude zabývat

Designovaný premiér Jan Fischer na otázky novinářů odvětil ve smyslu, že jej Čunek jen informoval, a jeho návrh na regulaci odmítl komentovat s tím, že vyžaduje ještě další právní a ekonomický rozbor, ale že jím bude nová vláda zabývat.

Co se týče podpory lidovců směrem k nové vládě, Čunek uvedl, že se strana zachová podle jejího programu. Fischer dodal, že jedním z prvních bodů jednání nové vlády, která je však stále v jednání, bude sílící extremismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám