Hlavní obsah

S ministry odejdou z resortů i někteří náměstci

Právo, dan, jov, jfk, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po odchodu ministrů Topolánkovy vlády se budou muset se svými křesly rozloučit i někteří jejich náměstci. Podle informací Práva dohoda o úřednické vládě Jana Fischera počítá i s tím, že noví ministři budou smět náměstky vyměnit, níže postavené úředníky jako ředitele odborů a sekcí však ušetří.

Foto: David W. Cerny , Reuters

Jan Fischer

Článek

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že odvolání se týká těch náměstků, kteří byli do resortu dosazeni nikoliv na základě odbornosti, ale stranické legitimace. Dodal ale, že zásahy na ministerstvech by měly být minimální.

Popřel tvrzení místopředsedy ODS a ministra vnitra Ivana Langera, že ministři nové vlády nebudou podle politické dohody moci měnit své náměstky. „Na tom stojí filozofie této vlády. Ministři garantují plynulost výkonu státní moci do předčasných voleb a nedělají žádné změny,“ řekl podle serveru Týden.cz ministr vnitra v demisi Ivan Langer (ODS).

„Soc. dem. se od takovéto zvrácené politické filozofie musí distancovat,“ reagoval Paroubek.

„Soc. dem. se od takovéto zvrácené politické filozofie musí distancovat,“ reagoval Paroubek. Podobně se včera vyjádřil i kandidát na vnitro Martin Pecina. „Na ministerstvu vnitra ode mě nečekejte žádnou revoluci. Ale na druhou stranu by bylo mimořádně nešťastné říct všem zaměstnancům ministerstev, že ministři nad nimi nemají žádnou pravomoc,“ řekl Pecina.

Premiér Mirek Topolánek v pondělí uvedl, že očekává ponechání náměstků. Podle něj při nástupu ODS do vlády mnozí tehdy také zůstali.

Lidovci v ohrožení

Nejvíce budou nyní ohrožení lidovečtí náměstci, protože KDU-ČSL se odmítla na překlenovací vládě personálně podílet. Až na výjimky jsou náměstci za KDU-ČSL ve všech resortech.

Šéf lidovců s hromadným exodem jejich lidí nepočítá. „Jestli má někdo záměr přijít na ministerstvo a zneschopnit ho tím, že udělá na pár měsíců výměny poloviny lidí, tak je to jeho věc,“ řekl Právu Čunek.

Na vnitru je za lidovce náměstkyně pro evropské záležitosti Lenka Ptáčková-Melicharová. „Pokud nebude vyměněna, hodlá pokračovat ve své práci,“ řekl k tomu mluvčí resortu Marek Winkler.

Na spravedlnosti zastupuje lidovce náměstek Marek Ženíšek. O rezignaci prý neuvažuje. „O mém setrvání rozhodne ministr, jemuž toto rozhodnutí přísluší,“ sdělil Právu Ženíšek, který se stal náměstkem teprve loni v listopadu. Předtím na ministerstvu rok působil jako tajemník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám