Hlavní obsah

ODS se pře s Hradem, zda byl Klaus pozván na oslavy výročí strany

Právo, Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS v pondělí naplno rozjela kampaň před volbami do Evropského parlamentu, strana však přitom řeší i vnitřní rozpory. Konflikt vznikl dokonce i kvůli oslavám 18. výročí založení ODS, které jsou plánovány na úterý. Zatímco vedení strany tvrdí, že Klaus byl pozván, Hrad tvrdí opak.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus a premiér v demisi Mirek Topolánek

Článek

„Určitě byl,“ řekli MF Dnes místopředsedové ODS Ivan Langer a Petr Nečas.

„Prezident pozván nebyl, a proto s akcí nepočítá. Třeba pozvali Václava Havla,“ kontroval naopak Ladislav Jakl, tajemník hlavy státu. „Václav Klaus zcela jistě pozvaný byl, možná to jen Hradem déle putuje, než se to dostane k adresátovi,“ tvrdil na další dotaz v pondělí odpoledne mluvčí ODS Milan Bouška.

Reakce Hradu na tuto informaci byla před druhou hodinou odpoledne rychlá: „Až dnes řekla hlavní kancelář ODS, že pozvánku pošlou. Měla snad dorazit mailem, ale ani po několika hodinách se tak nestalo. Čekali jsme na ni. My navíc nikdy nesestavujeme program prezidenta podle toho, že nám někdo den předtím pošle e-mailem pozvání. To je pozdě, navíc to není nejvhodnější forma,“ řekl Jakl.

Klaus se v pondělí na svých internetových stránkách také ohradil proti nedávným Langrovým výrokům, podle nichž prezident obvolával některé lidi a nabízel jim funkci premiéra. Klaus jeho slova označil za „obyčejnou lež... Nikdy jsem nikomu s podobnou nabídkou nevolal,“ uvedl Klaus.

„Kdyby byl (Langer) chytrý nebo kdyby trochu přemýšlel, musel by vědět, že by to bylo zcela proti mým zájmům. Během celé vládní krize jsem proto donekonečna opakoval, že čekám na dohodu politických stran, zajišťující průchodnost prozatímní vlády Poslaneckou sněmovnou,“ napsal prezident.

„Klaus se vůči nám vymezuje“

Šéf ODS Mirek Topolánek v pondělí k vstřícným slovům bývalého prezidenta Václava Havla vůči ODS z minulého týdne poznamenal: „Je to trochu umělá záležitost. To, že se někomu může líbit naše působení, to, že ho pochválí, ještě neznamená nic jiného, než že nás někdo pochválil,“ uvedl.

Na dotaz Práva popřel, že by se ODS chystala s Havlem jednat o podpoře v kampani ať už do eurovoleb, či před mimořádnými volbami do Sněmovny na podzim. O spolupráci s Havlem v pátek přitom hovořil první místopředseda ODS David Vodrážka.

Sám Topolánek minulý týden mluvil o tom, že kromě odstupujícího vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) chce přitáhnout i další Havlovy příznivce. „Havel měl kolem sebe lidi, kteří patří k pravici. Částečně se mi podařilo jistou skupinu těch lidí získat,“ uvedl Topolánek.

Zatímco Havel minulý týden ODS pochválil, Klaus se ve v pondělních LN do občanských demokratů znovu pustil s tím, že se z nich stává nové Občanské hnutí, které nemá s pravicí nic společného.

„Václav Klaus, který ODS opustil, se vůči ní vymezuje. Ano, je docela pravděpodobné, že subjekty, které jsou spojovány s jeho jménem, jsou našimi soupeři v těchto volbách, ale to je všechno, co k tomu řeknu,“ reagoval v pondělí Topolánek na dotaz Práva.

"Otec zakladatel"

Ke Klausovi se hlásí hned dvě uskupení – Strana svobodných občanů vedená Petrem Machem a Libertas.cz, které založil europoslanec Vladimír Železný, za něž jde do eurovoleb jako jednička poslanec a bývalý člen ODS Vlastimil Tlustý. Topolánek na dotaz, zda se z ODS stává Občanské hnutí, přitakal.

Podle Zahradila je Klausův vklad jako „otce zakladatele“ nepominutelný. „A myslím, že nikdo nemůže s klidným svědomím říkat, že tento vklad byl opuštěn,“ uvedl na tiskové konferenci.

ODS v pondělí představila svůj program pro eurovolby pod heslem „Řešení místo strašení“. Zaměřuje se na ekonomickou krizi, zachování pracovních míst, spravedlivý sociální systém či energetickou bezpečnost.

Podle Zahradila program ODS jasně svědčí o tom, že strana zůstává eurorealistickou a pragmatickou, „že jsme se nezměnili v žádné eurohujery“.

Reklama

Související články

ODS by ráda měla v kampani Václava Havla

Občanští demokraté mají políčeno na předvolebního sólokapra. Uvítali by totiž, kdyby je v kampani před říjnovými volbami do Sněmovny podpořil exprezident...

Výběr článků

Načítám