Hlavní obsah

Exministr Julínek jde do dozorčí rady VZP

Právo, Václav Pergl
Praha

Vláda v pondělí schválila exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) coby člena dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a dále Marka Šnajdra, náměstka ministryně zdravotnictví, jako člena správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny. Šnajdr je už také předsedou správní rady VZP.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Senátor Tomáš Julínek

Článek

Julínek v dozorčí radě VZP nahradí velkého kritika reformy zdravotnictví Luboše Olejára, předsedu Svazu pacientů ČR.

„Je to odplata. Znelíbil jsem se ODS, a to proto, že jsem kritizoval regulační poplatky ve zdravotnictví, které byly proti pacientům. Proto jsem byl odvolán z dozorčí rady VZP,“ řekl Právu Luboš Olejár. „Je mi líto, že premiér Topolánek se nezeptal také na můj názor. Nikdo se mnou nemluvil. Julínek nebude kompetentní při zastupování pacientů. Povede to k tomu, že pacienti budou VZP dál na protest proti Julínkovi opouštět a já sám zvážím, zda budu pojištěncem této pojišťovny, nebo přijdu k jiné,“ řekl Olejár.

„Pan Olejár už dávno nezastupuje pacienty a ze svazu si udělal svoji vlastní trafiku,“ řekl Právu Julínek. „Jsem připraven v dozorčí radě odpracovat kus poctivé práce.“

Šnajdr: Jdu do vojenské udělat pořádek

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, který se stal členem správní rady Vojenské zdravotnictví pojišťovny, ke svému novému postu Právu řekl: „Jdu tam dočasně, protože ve správní radě vojenské pojišťovny byl zastoupen stát nižšími úředníky ministerstva a často byli ředitelem pojišťovny i předsedou správní rady ignorováni. Pohár trpělivosti státu přetekl, a proto tam jdu, abych zjednal pořádek. Chci, aby pánové pochopili, že stát je třeba brát vážně.“

Na dotaz, kolik za to bude brát peněz, odpověděl, že členství ve správní radě je většinou „honorováno mizerně, nebo vůbec ne“.

Příjmy členů orgánů pojišťoven se většinou tají, ale podle informací Práva se například ve VZP pohybují kolem 130 tisíc korun ročně a u jiných pojišťoven to bude obdobné.

Šnajdr si myslí, že ve správní radě Vojenské zdravotní pojišťovny bude maximálně „do konce své práce pro stát, tedy do konce práce na ministerstvu“. Rád by ale, aby jeho poslání skončilo ještě dřív, a to v okamžiku, kdy „nastolí pořádek“.

Rath: Je to trafika

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath tvrdí, že tyto změny nemusí být na dlouho.

„Je to trafika pro ministra, který byl odvolán pro neschopnost,“ řekl Právu s tím, že za úřednickou vládu by měl ve statutárních orgánech VZP sedět také nestranický odborník.

„Pokud ČSSD vyhraje volby, tak musí exministr Julínek počítat s tím, že toto jeho místo vrátíme zástupcům pacientů, které Julínek vyšoupnul a sedl si na jejich místo,“ řekl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám