Hlavní obsah

Kanada udělila azyl 84 Čechům

Praha
Aktualizováno

Kanada na základě žádostí z loňska udělila zatím azyl 84 českým občanům. Loňských žádostí, kterých bylo celkem 853, vyřídila zatím necelých 200. S žádostí tak uspěla téměř polovina uchazečů, většinou Romů.

Článek

Právě Romové žádají o azyl v Kanadě nejčastěji. Do země nyní nepotřebují k vycestování vízum.

Počet lidí, kteří v severoamerické zemi usilují o statut uprchlíka přitom stále roste. Jen za první dva měsíce tohoto roku jich bylo 570, tedy dvě třetiny všech loňských žadatelů.

"Kanadská rada pro přistěhovalectví a uprchlíky je na kanadské vládě nezávislý administrativní tribunál, který v Kanadě posuzuje žádosti o přidělení statutu uprchlíka. Každou žádost hodnotí nezávislí posuzovatelé individuálně," řekl Michael Vlček z tiskového oddělení velvyslanectví. 

Kanada už minulý týden před zvýšeným přílivem uchazečů varovala. Tamní ministr pro přistěhovalectví to dokonce komentoval slovy, že Česká republika určitě má své problémy, ale "lze jen těžko uvěřit tomu, že by byla ostrovem perzekuce v Evropě.“

Žadatel o občanství by měl přijmout i kanadské hodnoty

Kanada se i přes vysoký příliv žadatelů vízovou povinnost zatím obnovit nechystá. Kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenneyuž minulý týden oznámil, že vláda chce, aby si lidé, kteří přijmou kanadské občanství, rovněž osvojili i kanadské hodnoty, jako je dodržování zákonů či rovnoprávnost pohlaví.

Kenney vyslovil znepokojení nad rostoucí ilegální imigrací z Mexika. Za loňský rok obdržely kanadské úřady od mexických přistěhovalců téměř 10 000 žádostí o statut uprchlíka. Zhruba 90 procent z nich rada pro přistěhovalectví a uprchlíky odmítla, dodal. Řada žádostí byla podle vládních úředníků spojena s válkou drogových gangů, která sužuje Mexiko.

"To ale není spravedlivé," míní ministr. "Není správné, když lidé nasednou do letadla, přiletí sem a vyplní uprchlickou žádost, i když nesplňují vymezení pojmu uprchlík," řekl. "Velká většina se ve skutečnosti snaží imigrovat do Kanady zadními dveřmi uprchlického systému. Domnívám se, že je to nepřijatelné," prohlásil.

Žadatelé o kanadské občanství musejí přesvědčit úředníky rady pro přistěhovalectví o oprávněnosti své žádosti. Úředníci po nich mohou, ale nemusejí požadovat důkazy o diskriminaci v jejich původní zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám