Hlavní obsah

Češi jsou rekordně nespokojení s politickou situací

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Spokojenost s politickou situací v České republice je nejnižší od počátku roku 2007. Spokojeno je pouze osm procent lidí. Nespokojených je zároveň nejvíce od parlamentních voleb v roce 2006. Výrazně také poklesla důvěra k některým ústavním institucím, nejvíce k vládě a oběma komorám parlamentu. Naopak se prakticky nezměnila důvěra v prezidenta, krajská a obecní zastupitelstva. Vyplývá to z dubnového výzkumu CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spokojenost s politickou situací klesla v dubnu oproti předchozímu měsíci o pět procentních bodů a zastavila se na osmi procentech. Jde o nejnižší číslo od počátku roku 2007. Rekordně vysoká je i nespokojenost, kterou v průzkumu vyslovily dvě třetiny občanů, což je nejvyšší počet od voleb v červnu 2006. Počet nespokojených vzrostl oproti březnu o devět procentních bodů.

Sněmovně důvěřuje 16 procent lidí

Výrazně poklesla i důvěra lidí v ústavní instituce. Vládě nyní věří pětina lidí, přičemž v březnu to byla ještě třetina občanů. V očích občanů si pohoršily i obě komory parlamentu, Sněmovně nyní důvěřuje 16 procent lidí a Senátu 22 procent. Minulý měsíc to přitom v obou případech bylo o osm procentních bodů více.

Spokojenost či nespokojenost s politickou situací (v procentech)
měsíc/rok5/0810/083/094/09
Spokojen1310138
Ani spokojen, ani nespokojen25262723
Nespokojen58605766

Tradičně nejdůvěryhodnějšími institucemi jsou v očích Čechů prezident, který se těší důvěře 65 procent lidí a krajská a obecní zastupitelstva, jimž důvěřuje 65, respektive 47 procent dotázaných.

Spokojenost s politickou situací vyjadřují podle CVVM častěji respondenti, považující svou životní úroveň považují za dobrou, lidé z vyšších příjmových skupin a přívrženci ODS. "Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti ČSSD a KSČM. Větší míra nespokojenosti panuje rovněž mezi občany považujícími svoji životní úroveň za špatnou, lidmi z nižších příjmových skupin, důchodci a oslovenými staršími 60ti let," uvádí průzkum.

Anketa

Jste spokojen/a se současnou politickou situací?
Spokojen
1,5 %
Ani spokojen, ani nespokojen
2,2 %
Nespokojen
96,3 %
Celkem hlasovalo 5097 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám