Hlavní obsah

Vláda chystá inventuru a chce si ujasnit, co ještě stihne

– Praha
Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Kabinet premiéra Mirka Topolánka si na svém pondělním zasedání udělá inventuru toho, co by rád stihl do doby, než předá moc do rukou úřednické vlády premiéra Jana Fischera. Ministři chtějí požádat poslance o urychlené projednání několika desítek návrhů. Zároveň se chtějí rozhodnout, které návrhy ze Sněmovny stáhnou. Předložen bude i upravený návrh státního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek.

Článek

Ministři by chtěli, aby několik desítek návrhů zákonů stihli poslanci projednat do předčasných voleb, které strany chtějí uspořádat v polovině října. Například ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by ještě rád prosadil miniškolky a zákon o vzájemné rodičovské výpomoci.

Na pořad jednání vlády se mimořádně dostane také postup proti extremismu. Tento bod se na program dostal po žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku a sobotním pochodu pravicových extremistů Ústím nad Labem.

Kabinet naopak nebude projednávat plán na stavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe, neboť ministr dopravy Petr Bendl jej z jednání stáhl. Stavbu dlouhodobě odmítá resort životního prostředí, který ji označuje za megalomanskou a potenciálně nebezpečnou pro přírodu. Ministerstvo dopravy i nadále považuje kanál za důležitý pro rozvoj tuzemské lodní dopravy.

Projednána má být oproti tomu změna Listiny základních práv a svobod, poslanecká novela důchodového zákona, návrh akčního plánu realizace koncepce včasné péče o děti ze sociálně znevýhodňujícího prostředí či bezpečnost věznic. Ministři také posoudí povýšení tří vojáků do generálských hodností.

Ministr financí Miroslav Kalousek předloží vládě upravený návrh státního rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám