Hlavní obsah

Fischer jedná s kandidáty na ministry, místo zatím nikomu nenabídl

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Designovaný premiér Jan Fischer pokračuje v pondělí sérií schůzek s kandidáty, které jednotlivé strany navrhly za členy jeho kabinetu. Jako první za novým premiérem zamířil šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina, kterého by ČSSD ráda viděla na postu ministra vnitra. Fischer se sešel i s kandidátem na post ministra obrany Martinem Bartákem a kandidátkou na místo ministryně kultury Martou Smolíkovou. Žádnému z nich místo zatím oficiálně nenabídl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Pecina po schůzce s Janem Fischerem.

Článek

Pecina po jednání s Fischerem řekl, zatím nedostal definitivní pozvánku do vlády. Premiér se prý rozhodne až příští týden. Oba se také bavili o tom, jak skloubit Pecinovo působení v čele ÚOHS s případným angažmá v kabinetu.

Pecina by i jako ministr zůstal šéfem ÚOHS

"Shodli jsme se na tom, že by ta má pozice byla taková, že bych - pokud bych byl jmenován ministrem - tak bych si nechal i ten druhý mandát," řekl Pecina s tím, že by si po dobu působení ve vládě v antimonopolním úřadu vybíral dovolenou nebo neplacené volno. Zároveň by se také nepodílel na rozhodování ministerstva vnitra, které by mohlo být předmětem vyšetřování antimonopolního úřadu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Barták míří na jednání s premiérem Janem Fischerem.

:. Martin Barták míří na jednání s premiérem Janem Fischerem.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Po Pecinovi se Fischer sešel s náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem, který by měl resort po Vlastě Parkanové převzít. Barták po setkání uvedl, že šlo o "vstupní konzultaci". "Hovořili jsme o tom, jak by měla vypadat kontinuita resortu, hlavní činnosti a úkoly," doplnil. Jedním z témat hovoru byla i příprava armády na zahraniční mise v roce 2010.

Barták stejně jako Pecina zatím od Fischera pozvánku do vlády nedostal, nicméně řekl, že pokud jej nový premiér osloví, bude o přijetí funkce "vážně uvažovat".

Fischera navštívila i Marta Smolíková, kterou navrhli zelení na post ministryně kultury.

Premiér rovněž přijme ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru a jeho náměstka Marka Moru. Právě o Morovi coby ministrovi se také spekulovalo, žádná ze stran jej však nenavrhla. Na Vondrovo místo by měl nastoupit diplomat Štefan Füle, s nímž bude Fischer také jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám