Hlavní obsah

Pochod Prahou odsoudil rasismus a antisemitismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nesouhlas s rasismem, antisemitismem a neonacismem přišly v neděli do centra Prahy vyjádřit asi dvě stovky lidí. Zúčastnily se Pochodu dobré vůle, který prošel bývalým židovským městem v Praze a pokračoval setkáním ve Valdštejnské zahradě. Na něm zazněla mimo jiné zpráva o antisemitismu v ČR v loňském roce. Řečníci upozorňovali na nebezpečí všech projevů xenofobie i prorůstání neonacismu do společnosti prostřednictvím politických stran.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Druhý ročník Pochodu dobré vůle

Článek

Pochod se obešel bez jakýchkoli problémů. Tanečníci a muzikanti po cestě připravili několik vystoupení symbolizujících cestu od poroby a nesvobody do světla, radosti a svobody. Na následném shromáždění Všichni jsme lidi přednesl tajemník Federace židovských obcí (FŽO) Tomáš Kraus zprávu o projevech antisemitismu v ČR v loňském roce. Podle ní jich bylo 44, což je mírný nárůst proti roku 2007, jejich struktura je však trochu jiná.

Počty útoků na osobu a majetek byly stejné v obou letech - stal se jeden, respektive dva, uvedl Kraus . Zvýšil se počet obtěžování - z deseti na 14. "Enormní nárůst je zaznamenán v případě antisemitské literatury, to je alarmující," uvedl Kraus. V roce 2007 bylo podle něho 12 takových případů, loni 24. Za bezprecedentní označil Kraus útok na židovského muže v Josefově; pachatelé byli odsouzeni na půldruhého roku podmíněně. Incident se navíc odehrál na výročí Křišťálové noci a v době pražské konference evropských rabínů.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Druhý ročník Pochodu dobré vůle

Druhý ročník Pochodu dobré vůle

FOTO: Kořínková Eva, ČTK

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) představil výzvu Stop antisemitismu a neonacismu, kterou přijala v pátek v Praze mezinárodní konference Antisemitismus a současnost a která varuje před narůstáním zmíněných jevů ve společnosti.

Izraelský velvyslanec Jaakov Levy adresoval výzvu všem evropským zemím a varoval před konferencí proti rasismu, již od pondělí v Ženevě pořádá OSN. "Bude to setkání diktátorů, kteří jsou proti hodnotám, které tady my podporujeme," řekl. Svou účast na konferenci řada států odřekla, mají obavy z toho, že půjde o přehlídku protiizraelských prohlášení.

Dnešní pochod i setkání v Praze byly součástí akce Evropa proti antisemitismu a neonacismu. Konaly se u příležitosti Jom ha šoa, dne vzpomínání na oběti holokaustu, který letos dle židovského kalendáře připadá na 21. duben. V roce 1943 začalo 19. dubna povstání ve varšavském ghettu, při kterém zahynulo na 56 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám