Hlavní obsah

V KDU je na vzestupu socialistické rovnostářství, řekl Kalousek

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odcházející ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravec kritizoval současné tendence uvnitř své strany. Podle něj v ní nabývá navrch tón socialistického rovnostářství. Potvrdil, že zvažuje založení nové strany, což už řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Kdyby vznikla nová politická strana, tak vznikne proto, aby tady byla středopravá konzervativní strana, která nebude socialisticky rovnostářská, ale bude hospodářsky odpovědná. V KDU nabývá navrch tón socialistického rovnostářství, stává se sociální demokracií s tím, že její členové chodí víc do kostela, než sociální demokraté,“ řekl Kalousek.

Na otázku, zda tu bude nová strana pro říjnové předčasné volby, odpověděl, že to zatím neví. „Přemýšlím, co budu dělat dál, a rozhodnu se do konce května," dodal.

Paroubek hájil pád vlády grafy

K tématu pádu vlády ministr v demisi uvedl, že nebyly napáchány jen škody v rámci probíhajícího českého předsednictví v Evropské unii, ale také kvůli ekonomické krizi ve světě. „V době krize je ve světě na tento region nějaký pohled. S guvernérem centrální banky Zdeňkem Tůmou jsme dlouho vysvětlovali, že ČR není jako Maďarsko, které bankrotuje. Když se nám to začalo dařit, tak druhý den po pádu maďarské vlády padla vláda česká, a to se těžko vysvětluje,“ uvedl s poukazem na okamžitý pokles trhů po svržení kabinetu Mirka Topolánka (ODS).

Kalouskův oponent v debatě, šéf ČSSD Jiří Paroubek, nesouhlasil. Podle něj nebyla směrem k zahraničí napáchána žádná škoda, trhy se rychle zotavily  a negativní komentáře zahraničního tisku odmítl s tím, že zdaleka nepřevažují. „„Já čtu i jiné komentáře. To, co píší novináři z časopisů typu The Economist, to mě nechává klidným,“ řekl s tím, že pro něj je důležitější 56procentní podpora pádu vlády, kterou zjistil průzkum. 

Kalousek odmítl, že by zahraničí chápalo rozpory na české politické scéně tak, jak naznačil Paroubek. „Od světa nemůžete chtít, aby rozlišoval, že je tady koalice a opozice, oni nás vidí jako jednu zemi,“ řekl s tím, že Češi jsou za hranicemi teď vnímáni jako „pitomci“. 

Paroubek se pustil do Vondry

Nebyl to první ostrý výraz v debatě. Paroubek předtím označil ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru za "politického diletanta".

„Já vám rád přiznám, že Jan Kohout i Štefan File jsou vhodní lidé do vlády, ale neučte se od pana Ratha hulvátství. Pan Vondra je kompetentní osobou v čele předsednictví Evropy,“ reagoval Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám