Hlavní obsah

Těžce zraněného vojáka převezli z Afghánistánu do Prahy

Aktualizováno

Dva ze tří českých vojáků, kteří byli v pátek zraněni při výbuchu v Afghánistánu, se po lékařském ošetření vrátili ke své jednotce. Těžce zraněného třetího vojáka převezli v sobotu z polní nemocnice v Bagrámu do Prahy. Podle mluvčí generálního štábu Jana Růžičková není v ohrožení života.

Článek

"Těžce zraněný voják byl ráno při vědomí a jeho stav je stabilizovaný," řekla Růžičková. Má zraněnou nohu. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek už v pátek nařídil převoz do České republiky, jakmile to zdravotní stav dovolí, dodala.

Armádní Airbus A-319 se zraněným přistál v Praze-Kbelích krátce před sedmou hodinou večer. Voják byl přepraven do střešovické vojenské nemocnice. Růžičková upřesnila, že jde o rotmistra V. Š.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

Dva další vojáci, kteří jsou zpět u jednotky, utrpěli pohmožděniny a oděrky, když terénní vozidlo humvee, v němž jeli, najelo na výbušné zařízení.

Provinční rekonstrukční tým Logar

V afghánské provincii Logar působí od 19. března 2008 Provinční a rekonstrukční tým České republiky. Skládá se z vojenské a civilní části. Vojáci jsou umístěni na americké základně Shank.

Od února 2009 v Logaru působí 3. kontingent Armády České republiky pod velením podplukovníka Petra Procházky v počtu 275 vojáků a 12 civilistů, kteří nespadají pod armádu a v jejichž cele stojí Bohumila Ranglová. Kontingent tvoří velitelství, ochranné jednotky, Vojenská policie, jednotka civilně vojenské spolupráce (CIMIC), civilní část a logistické a zdravotnické zabezpečení.

Jádro 3. kontingentu tvoří vojáci 4. brigády rychlého nasazení. V Lógaru bude kontingent působit šest měsíců a poté jej vystřídá další.

Civilní část PRT představuje dvanáct odborníků vybraných Ministerstvem zahraničních věcí ČR, kteří zajišťují konkrétní rozvojové a rekonstrukční programy.

První dva kontingenty byly početně slabší, měly okolo 200 vojáků každý.

Hned poté se podrobili lékařskému ošetření na základně SHANK provinčního rekonstrukčního týmu. [celá zpráva]

Hned poté se podrobili lékařskému ošetření na základně SHANK provinčního rekonstrukčního týmu. [celá zpráva]

Mimořádná událost se stala asi tři kilometry od základny Shank, kde je umístěn český Provinční rekonstrukční tým (PRT), v němž působí i civilní pracovníci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám