Hlavní obsah

Meteorologové varují před vzestupem hladiny řek na Plzeňsku

Vydatné páteční srážky už začínají zvedat hladiny řek. Nejhorší je situace na řekách v Plzeňském kraji, tam bude do sobotního poledne platit vysoký stupeň nebezpečí, protože kvůli dešti stoupnou v noci zejména horní Otavy a jejích přítoků Vydry a Křemelné, jejichž hladina prudce stoupá a každou hodinu se zvyšuje o pět až deset centimetrů.

Článek

Jejich hladiny už odpoledne překročily první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Na Plzeňsku stoupá rovněž hladina Berounky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové očekávají, že hladina horní Otavy bude prudce stoupat minimálně do půlnoci z pátku na sobotu. Kulminovat by měla, stejně jako hladina Vydry a Křemelné, ve druhé polovině noci na sobotu, kdy by mohl platit druhý až třetí povodňový stupeň, tedy pohotovost a ohrožení. V sobotu by se ale situace měla postupně uklidňovat, předpovídá ČHMÚ.

Nízký stupeň nebezpečí bude až do sobotního poledne platit na řekách v Jihočeském kraji. Právě na jihu a jihozápadě Čech jsou nyní vydatné srážky. Ve vrcholových partiích Šumavy napršelo od dnešního rána za 12 hodin většinou 20 milimetrů, ale místy i přes 40 milimetrů vody. Na německé straně Šumavy to bylo dokonce až 70 milimetrů.

Meteorologové předpokládají, že pršet bude až do sobotního rána, na Šumavě do sobotního odpoledne. Do sobotního rána by tak na Šumavě mohlo spadnout dalších 20 až 30 milimetrů a v podhůří Šumavy do 15 milimetrů vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám