Hlavní obsah

ČSSD chce slíbit poslancům, že zůstanou na kandidátce

Právo, JIří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soc. dem. má v plánu na dnešním jednání ústředního výkonného výboru schválit usnesení, které by krajským stranickým organizacím doporučilo, aby na předních místech kandidátky pro předčasné sněmovní volby zůstali stávající poslanci ČSSD. Záleží ale na krajích, zda doporučení skutečně dodrží.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD debatují ve Sněmovně.

Článek

„Postupujeme podobně jako v roce 1998, kdy vznikla podobná situace,“ řekl na dotaz Práva místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. ÚVV by podle něj měl přijmout usnesení, které doporučí krajům, aby nechaly na předních místech kandidátky stávající poslance.

Jak řekl Právu počátkem dubna místopředseda ČSSD Milan Urban, kandidátky strany pro předčasné volby do Sněmovny by měly být hotovy do konce června. Urban přitom připustil, že kraje nemusí na doporučení nakonec dát. „Samozřejmě záleží na krajích, jak se s kandidátkami popasují,“ sdělil.

ČSSD na jednání předsednictva přijala výzvu Topolánkově vládě v demisi, aby nečinila žádné nevratné personální kroky, zásadní politická rozhodnutí a prodeje majetku. Podle Škromacha by se odcházející kabinet měl soustředit jen na neodkladná exekutivní rozhodnutí.

Kritizoval, že se ministři budou v pondělí zabývat jmenováním policejních generálů a personálními změnami v dozorčích radách zdravotních pojišťoven. Označil to za „odměny pro věrné“ a „zlaté padáky“.

Soc. dem. ocenili, že vláda má konečně v úmyslu zvýšit tarify státním zaměstnancům, ale obávají se, zda na to budou peníze a zda to nebude „pouze populistický předvolební krok, neřešitelný tou příští administrativou“.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek pak v souvislosti s výzvou vládě nečinit personální změny poukázal na odvolání náměstka ministra dopravy Petra Šlegra. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám