Hlavní obsah

Chladnější a deštivý víkend vyčistí vzduch od saharského prachu

Právo, Novinky, Luděk Fiala, Václav Pergl

Nadcházející víkend přinese nejchladnější dny od začátku dubna a také první aprílové frontální srážky. Ta uleví lidem s dýchacími potížemi, protože pročistí vzduch, který byl v minulých teplých a suchých dnech plný nejen částic pylu, ale i prachu ze Sahary. Po víkendu se ale opět vyjasní.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

"V minulých dnech se k nám v jižním proudění dostal prach ze Sahary, který nasála tlaková níže nad Středozemím,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že studená fronta, která do Česka dorazila v závěru pracovního  týdne, pročistí ovzduší a uleví alergikům, ale pouze dočasně.

"Déšť spláchne pyly, které jsou v ovzduší, ale i na zemi, a tak se dá předpokládat, že alergikům se bude dýchat o něco lépe. Ale nebude to na dlouho. Pak se jim paradoxně ještě přitíží,“ řekla Honsová.

"Protože od pondělí opět vystoupí teploty k 19 stupňům, příroda osvěžená deštěm rozkvete ještě víc. Alergikům tak bude hůř,“ řekla Honsová. Dodala, že se také očekávají bouřky a podle lékařské studie v nich jsou pyly na lidskou sliznici agresivnější než za normálního počasí.

Deštivé počasí by mělo panovat hlavně během pátku a soboty, v neděli už bude pršet jen na horách, v nížinách jen ojediněle. Od pondělí pak už bude pršet opět minimálně.

Víkend bude nejchladnější od začátku dubna

"Ochlazení je citelné hlavně na západě republiky, kde budou teploty až o 12 stupňů nižší, než tomu bylo v minulých dnech. Na Karlovarsku čekáme odpolední teploty do 10 stupňů," řekla Honsová s tím, že to jsou nejchladnější dny od začátku měsíce.

V pátek odpoledne meteorologové očekávají nejvyšší teploty mezi 12 až 16 stupni, na východě území až 18 stupňů. Bude oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Velká oblačnost bude panovat také v sobotu, na většině území bude pršet, ojediněle se vyskytnou bouřky. Teploty vystoupí maximálně na 12 až 16 stupňů.

"V neděli už by mělo být polojasno až oblačno se srážkami hlavně v horských oblastech. Odpolední teploty by měly stoupat k 16 až 18 stupňům. Od pondělí by už mělo být zase polojasno s teplotami do 19 stupňů, na jihu Moravy do 20 " uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám